Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezt tedd a töltött káposzta gombócába rizs helyett, és imádni fogod a végereményt!

default user icon
MME
A karácsonyi menüsor egy kihagyhatatlan eleme a töltött káposzta. Mivel szinte tájegységenként kicsit - vagy nagyon - máshogyan készítik, nincs egyedül üdvözítő, hagyományos recept, inkább izgalmas variációk léteznek - mint például ez a miskolci töltött káposzta, ahol rizs helyett valami egészen mást raknak a töltelékbe.

A töltött káposzta esetében fokozottan igaz a tétel: ahány ház, annyi féle képpen készítik el. Már tájegységenként is különbözik - csak, hogy a szabolcsi paradicsomos, édeskáposztás, vagy a nyírségi kukoricadarás változatot említsük - mit értünk "hagyományos" recepten. Az alábbi változta Miskolc-és környékéről eredeztethető - és ott bizony rizs helyett gerslit raknak és gombócba, és némi füstölt hús, és oldalas, sőt, köröm is kerül a savanyú aprókáposzta mellé.

 

Íme a recept!

Miskolci gerslis töltött káposzta

Hozzávalók (6 személyre):

  • 50 dkg darált sertéshús
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 2  fej nagy vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • őrölt pirospaprika
  • 10 dkg gersli
  • 1 db tojás
  • 10 db savanyúkáposzta-levél
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 20 dkg füstölt tarja vagy csülök
  • 1 db nyers köröm vagy farok
  • 40 dkg oldalas (20 dkg csont nélkül)
  • 1 mk. őrölt babérlevél
  • őrölt pirospaprika
  • 1 mk. őrölt kömény
  • 1 csipet majoránna
  • 1 tk. paradicsompüré
  • 1 tv paprika
  • 1 db paradicsom
  • liszt
  • zsiradék
  • bors

Elkészítés:

  1. Legelőször az oldalast kicsontozzuk, a csontokat egy kis fazékba rakjuk annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, és legalább két órán át forraljuk.
  2. A darált húst keverőtálba tesszük. Öt deka füstölt szalonnát ledarálunk vagy késsel nagyon kicsi kockákra vágunk, ezt is hozzáadjuk. Az egyik vöröshagyma felét finomra vágjuk, és kevés zsiradékon halványbarnára pirítjuk. Ez is megy a darált húshoz. Rászórjuk a gersli felét, hozzáadjuk a tojást, fűszerezzük sóval, borssal, őrölt köménnyel és babérral, két kávéskanál őrölt pirospaprikával, egy csipet szárított majoránnával, egy-két gerezd zúzott fokhagymával. Olyannak kell lennie, mint egy jó kolbásztölteléknek.
  3. A káposztalevelet megkóstoljuk, ha túl sós vagy túl savanyú, akkor hideg vízzel átmossuk. A középső nagy, vastag eret kivágjuk, majd megtöltjük a leveleket a fűszeres töltelékkel.
  4. A maradék füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, egy akkora fazékban, amelyikben majd el fog férni a káposzta, kipirítjuk.
  5. Rátesszük a megmaradt másfél vöröshagymát finomra vágva, és üvegesre dinszteljük.
  6. Hozzáadunk két gerezd zúzott fokhagymát, fél percig pirítjuk.
  7. Megszórjuk egy evőkanál őrölt pirospaprikával, rákockázzuk a paradicsomot és a paprikát, forraljuk. Levesszük a tűzhelyről.
  8. Belekeverjük a paradicsompürét.
  9. Az apró káposztát is megkóstoljuk, szükség szerint átmossuk.
  10. Belerakjuk a felét a pörköltalapba.
  11. Szép sorban rápakoljuk a töltelékeket és a darab húsokat (oldalas, füstölt hús, köröm). A tetejére rakjuk a maradék apró káposztát, rászórjuk a maradék gerslit.
  12. Felöntjük az oldalas csontjaiból főzött alaplével, ha kell, kis vízzel kiegészítjük, az a lényeg, hogy a lé jó kétujjnyira lepje el a szilárd összetevőket. Két órán át főzzük.
  13. Ha kész, zsemleszínű rántással besűrítjük.

Előkészítés: 1 óra
Főzés: 4 óra
1 adag: 510 kcal

Ezek is érdekelhetnek

Friss