A vizes-, üdítős- és hosszúitalos pohár általában 3 dl-es, magas és csőszerű.
A söröspohár lentről felfelé szélesedik, és a vastagabb, erősebb talapzat gondoskodik arról, hogy stabilabb legyen.
A söröskorsó vastag üvegből készült, legalább félliteres, füllel rendelkező darab, amely vagy hordó, vagy alulról fölfelé szűkülő alakú.
A fehérbort rövidebb, vaskosabb lábú, talpas üvegpohárban szolgálja fel, amelynek tulipánszerű a feje, míg a vörösbort karcsú, magas lábon álló, kerekded vagy hosszúkás fejű pohárban kínálja, attól függően, hogy mennyire kell szellőznie.
A whiskys pohár vastagabb üvegből készült, széles, alacsonyabb, csőszerű edény, melynek négy- és hatszögletes változata is ismert.
A konyak kínálásához egy rövid, talpon álló, alul széles, a szájánál szűkebb pohár illik, míg a brandyt talpas, alul kiöblösödő, ám felül karcsú fejű üvegpohárba töltse.
A pezsgőspohár talpas, magas, karcsú lábakon álló üveg, melyben szépen láthatók a buborékok, míg a koktélos pohár fordított kúp alakban végződik.