Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Igazi egészségbomba: ezért érdemes mogyoróvajat enni!

default user icon
MME
A mogyoróvaj-őrület hozzánk is elért: ma már természetes, hogy ez a finomság kerül kedvenc sós és édes ételeinkbe. Sokoldalú összetevő, amely az egészségre is jótékonyan hat. Mutatjuk, miért jó, ha rendszeresen fogyasztjuk!

A mogyoróvaj hazánkban is egyre népszerűbb, nem véletlenül: ehetjük önmagában, zabpehelyhez és turmixokhoz adva, tehetjük salátákba, levesekbe – tényleg sokféleképpen illeszkedhet az étrendünkbe. Ráadásul kitűnő fehérje-, zsír-, rost-, vitamin- és ásványianyag-forrás, így fogyasztásával sokat nyerhetünk. Összegyűjtöttük, miért is jó, ha akár naponta eszünk egy kis mennyiséget!

Növeljük a tápanyagbevitelt

A mogyoró, így a mogyoróvaj is gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Kiemelkedően magas az E-vitamin-tartalma, amely védi a szervezetet a káros szabad gyököktől. A benne található niacin (B3-vitamin) létfontosságú az emésztőrendszer és az idegrendszer egészséges működéséhez, a magnézium pedig, ami szintén igen nagy mennyiségben van jelen a mogyoróban, nélkülözhetetlen az izom- és idegműködéshez, valamint az immunrendszer egészségéhez. A mangán segít az energiaforrások, például a fehérjék és a szénhidrátok feldolgozásában, a cink pedig támogatja az immunrendszert.

Segíthet megőrizni a látást…

Az étrend a szemünk egészségét is befolyásolja, ezért nagyon fontos, hogy „szemerősítő” tápanyagokban gazdag élelmiszereket is fogyasszunk. Jótékony hatása nagyrészt E-vitamin-tartalmának köszönhető, amely elengedhetetlen a szem egészségének megőrzéséhez, és különösen az időskori makuladegeneráció megelőzésében játszik fontos szerepet.

 …és fenntartani az egészséges izomtömeget

A mogyoróvaj egy energiadús élelmiszer: 2 evőkanál kb. 200 kalóriát és 7 gramm fehérjét tartalmaz Mivel a megfelelő kalória- és fehérjebevitel egyaránt nélkülözhetetlen az izomépítéshez, és a fehérje különösen fontos annak helyreállításához, nem véletlen, hogy a testépítők körében népszerű a mogyoróvaj. A benne található egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírok fehérjékkel kombinálva lassítják az emésztést, megakadályozva, hogy a szervezet a működéséhez szükséges energiát az izmok lebontásával szerezze meg.

Védi a szívet

Szívvédő hatása nagyrészt a benne található zsíroknak köszönhető. A mogyoróvaj három különböző típusú zsírt tartalmaz: telített, egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírokat – utóbbi kettő segíti csökkenteni a vérnyomást, és csökkenti a plakk felhalmozódását az artériákban.

Serkenti az agyműködést

Amit eszünk, az bizony nagy hatással van agyunk egészségére és működésére. Agyunk ugyanis folyamatosan „használatban van”, és mindennél nagyobb szüksége van tápanyagokra. Az E-vitamin erős antioxidáns, amely segíthet megvédeni az idegsejteket.

mérsékelheti a mellrák kockázatát

A mellrák az egyik leggyakoribb ráktípus, ami a nőket veszélyezteti. A Breast Cancer Research and Treatment című folyóiratban megjelent tanulmányban a növényi fehérje és zsírok bevitele, valamint a jóindulatú emlőbetegség (BBD) kialakulása közötti kapcsolatot tanulmányozták, és arra a megállapításra jutottak, hogy már egy adag növényi zsírokból és fehérjékből – melyek a mogyoróvajban bőségesen megtalálhatók – csökkenti a BBD kialakulásának kockázatát. Okos ötlet tehát a mogyoróvaj rendszeres fogyasztása az étrendben, különösen, ha veszélyeztetettek vagyunk.

Csökkentheti a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat

A krónikus gyulladás, amely ellen az immunrendszer folyamatosan próbál küzdeni, egészségügyi szövődményekhez vezethet. Az ilyen típusú gyulladást erősen befolyásolhatja az étrend: amellett, hogy antioxidánsokat tartalmazó ételeket fogyasztunk, fontos, hogy ómega-6 zsírforrásokat is beépítsünk az étrendünkbe. A mogyoróvaj pedig tökéletes ómega-6 zsírforrás.

Jótékonyan hat a koleszterinszintre

A koleszterinnek két típusa van: a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL), azaz a „jó” koleszterin, és az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL), vagyis „rossz” koleszterin. A HDL segít eltávolítani a felesleges koleszterint a szervezetből azáltal, hogy a májba szállítja. Ezzel szemben az LDL az a típus, amely képes összegyűjteni és eltömíteni az artériákat. Míg a telített zsírok fogyasztása növelheti az LDL-szintet, az egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírok fogyasztása csökkentheti azt, és elősegítheti a rossz koleszterin kiürülését a szervezetből. Bár a mogyoróvaj telített és telítetlen zsírokat is tartalmaz, ez utóbbiból sokkal több található benne, ami jótékonyan hat a koleszterinszintre.

Erősítheti a csontokat

A magasabb fehérjetartalmú élelmiszerek segíthetnek a csontok erősítésében és fenntartásában. Ennek az az oka, hogy a fehérje hozzájárul a csontok alapszerkezetének kialakításához, amelyet aztán a kalcium erősít meg. A mogyoróvaj kiváló fehérjeforrás. Ezenkívül a mogyoróvajban sok foszfor található, amely nélkülözhetetlen a csontok és a fogak kialakulásához, erősödéséhez.

Teltségérzetet okoz

Zsírjainak, rostjainak no és fehérjetartalmának köszönhetően teltségérzetet okoz. Mivel ízletes nassolnivaló, talán megnyugtató a tudat, hogy kevésbé valószínű, hogy elfogyasztása után 15 perccel valami máshoz nyúlunk. A rostban gazdag étrend ezen túlmenően jótékonyan hat a bélműködésre, szabályozza a vércukorszintet és segíti a rossz koleszterin csökkenését.

+1 érdekesség

Azt gondolhatnánk, hogy a mogyoróvaj – magas kalóriatartalma miatt – súlygyarapodáshoz vezet, de ez nem így van. A mogyoróvajban található egyszeresen telítetlen zsírokról kimutatták, hogy hozzájárulnak a fogyáshoz, különösen azoknál a diétáknál, amelyekben az egyszeresen telítetlen zsírok fogyasztása kevesebb szénhidrátbevitellel párosul.

(Borítókép: Shutterstock)

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss