A száraz hozzávalókat összevegyítjük. Az olvasztott mézet és az olvasztott kókuszzsírt hozzáöntjük, majd a felvert tojást és a vizet is. Kanállal elkeverjük, és 3-4 órára a hűtőbe tesszük.
A hűtőből kivéve rizslisztezett munkafelületen alaposan átgyúrjuk a tésztát, majd 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk.
Vastagabb papírból elkészítjük a sablont, amit a tésztára helyezve körbevágunk. A hatszögből (21 cm átmérőjű körből kialakított szabályos hatszög) kettő darab kell, a téglalapból (9 x 7 cm) pedig hat. Sütőpapírral borított tepsibe helyezzük a formákat és 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk rá, mert gyorsan megsül.
Az irókához a porcukrot és a tojásfehérjét kikeverjük, és egy aprólyukú habzsákba (vagy ennek híján kisebb nylonzacskóba) töltjük.
Ha teljesen kihűlt a mézeskalács, először írókával díszítjük a lapokat, majd ha teljesen megszáradtak, összeállítjuk, és az íróka segítségével összeragasztjuk azokat.
"Mai ismereteink szerint az első magyarországi mézeskalácsos-céh 1619-ben alakult Pozsonyban" - és azóta szinte kivétel nélkül próbálkozunk több-kevesebb sikerrel a mézeskalács sütéssel. Én gluténmentes verziót hoztam. - scarlett69
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!