hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mézeskalács ládikó - gluténmentesen

60 perc
rafinált
megfizethető
24 adag

Elkészítés

  1. A száraz hozzávalókat összevegyítjük. Az olvasztott mézet és az olvasztott kókuszzsírt hozzáöntjük, majd a felvert tojást és a vizet is. Kanállal elkeverjük, és 3-4 órára a hűtőbe tesszük.
  2. A hűtőből kivéve rizslisztezett munkafelületen alaposan átgyúrjuk a tésztát, majd 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk.
  3. Vastagabb papírból elkészítjük a sablont, amit a tésztára helyezve körbevágunk. A hatszögből (21 cm átmérőjű körből kialakított szabályos hatszög) kettő darab kell, a téglalapból (9 x 7 cm) pedig hat. Sütőpapírral borított tepsibe helyezzük a formákat és 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk rá, mert gyorsan megsül.
  4. Az irókához a porcukrot és a tojásfehérjét kikeverjük, és egy aprólyukú habzsákba (vagy ennek híján kisebb nylonzacskóba) töltjük.
  5. Ha teljesen kihűlt a mézeskalács, először írókával díszítjük a lapokat, majd ha teljesen megszáradtak, összeállítjuk, és az íróka segítségével összeragasztjuk azokat.

 

Megjegyzés

"Mai ismereteink szerint az első magyarországi mézeskalácsos-céh 1619-ben alakult Pozsonyban" - és azóta szinte kivétel nélkül próbálkozunk több-kevesebb sikerrel a mézeskalács sütéssel. Én gluténmentes verziót hoztam. - scarlett69

Ezek is érdekelhetnek