Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Melyik a legjobb fonott kalács? Ezt vedd meg a reggeli kakaó mellé

Sokan húsvét környékén pörögnek csak rá a kalácsevésre, mert katolikus vidékeken a sonkával együtt szentelték meg. Ennek ellenére állandóan elérhető a pékségekben és a boltokban, így akár a legforróbb nyári napon is gond nélkül ehetünk belőle.

Idehaza talán a legelterjedtebb a fonott kalács, amit vajjal  és mézzel vagy lekvárral megkenve rengetegen esznek reggelente. A héten ezeket kutattuk fel és csakis az ízesítés mentes fonott kalácsokat kerestük. Sokan kakaóval teszik meg inkább csábítóvá a süteményt, de mi csak a natúrra repültünk rá.

Spar

Kisebb kiadás, kicsit aprócskának tűnik, amikor kivesszük a csomagolásból. Felszíne félig matt, ez annyira nem csillog, mint a legtöbb kalács. Enyhén vajas illat érezhető rajta, ami tovább erősödik, amikor megízleljük. Kellemes édeskés íze van, amihez társul egy picit tömörebb állag. Azoknak pont ideális, akik annyira nem akarnak édességkómát kapni egy kis kalácsozás után.

Adatok: 250 gramm, 289 Ft

LIDL

Frissen, helyben elven dolgoznak ők a fonott kalács iparban, azaz nem előrecsomagolt, hanem pékáru pultos náluk ezen termék. Szép ragyogó, félig fényes kalácsot adnak. Van egy ropogósabb, szárazabb kérge, amit ha áttörünk, akkor egy extra puha belsőt kapunk. Ízre enyhén édes, a vajasság annyira itt nem megfigyelhető. Állagra egészen szellő, szinte olvad az ember szájában.

Adatok: 400 gramm, 319 Ft

FONOTT KALÁCS

Nem találtunk rajta teljes bizonyosággal behatárolható márkanevet, így maradt a felirat, ami a csomagolásán szerepel. Átlag belvárosi kisboltban vettük, ennyi extra infó jár mellé. Szinte tökélesen csillog a felülete, amiből árad az édeskés aroma. Kóstolva egy nagyon tömör és édes kalácsot kapunk, aminek kérgében még több cukor van elbújtatva. Ez tipikusan az édességimádóknak ajánlott fajta.

Adatok: 400 gramm, 319 Ft

Linzer

Szép behemót például a fele ekkora Spar kalács mellett. Színre ez alaposan meglett küldve a szoláriumban, mert bizony már majdnem sötétbarna árnyalatban díszeleg. Dupla dózisban jön belőle az édesség, ha megszagoljuk. Kóstolva aztán hirtelen alábbhagy ez a lendület és egészen megváltozik. Száraz kérge van, amihez egy száraz fojtós belső párosul.

Adatok: 500 gramm, 519 Ft

Lavina

Szép husáng ez is a maga fél kilójával. Ellentétben viszont a Linzerrel ez egyáltalán nem csillog, sőt szinte teljesen matt a felülete. Illatában extra vajasság érződik, ami tovább képes erősödni, amikor megkóstoljuk. Kellően omlós állaga van, amiben végig érezzük a süteményes édességet. Kérge annyira nem határozott, nehéz elkülöníteni a belsőtől, de ennyi baj legyen.

Adatok: 500 gramm, 339 Ft

 

CBA

Ez is kis hobbit, akár az első alany. Teljesen matt felülete olyan hatást ébreszt az emberben, mintha egy hurkás kenyeret stírölne csupán. Illatában leginkább semmit nem érezni, nem találunk se vajra vagy édességre utaló nyomokat. Kóstolva is marad a kellően steril hatás, egy süteményes édességtől azért kicsit többet vár az ember. Állagra közepesen tömör, kalácshoz még pont ideális.

Adatok: 250 gramm, 239 Ft

Ítélet

Észveszejtő eredmények valahogy nem születtek a heti teszten. Külön dicséret magunknak, hogy amennyire figyeltük, hogy csakis natúr kalácsokat vegyünk, sikerült egy kakaósat is becsempészni a kosárba, de azt utólag kizártuk a versenyből.

Első helyen a Lavina, ami nem aprózza el, mert fél kilós kiszerelésben gondolják jónak a fonott kalácsot. Vajas ízvilága mindenkit megbabonázott és kérdés nélkül az első helyre került. A Lidl friss kalácsában az állag volt tökéletes, de mellette ízre is nagyon jól vizsgázott. A Spar már annyira nem tűnt ki a többitől, de még bőven a korrekt kategóriába sorolandó.

A Linzer és a CBA szerepelt a legcudarabbul, előbbi főleg szárazsága miatt bukott el, míg utóbbi inkább a teljes ízetlenségre foghatja eredményét. Összességében az első négy helyezett közül sokan megtalálhatják a számukra tuti fonott kalácsot.

Lavina
Lidl
Spar
Fonott kalács
Linzer
CBA

13 ISTENI FONOTT KALÁCS >>> 

KAKAÓTESZT: MEGLEPŐ, DE KÉT TERMÉK IS VERI A NYUSZIS KLASSZIKUST! >>> 

TESZT! HOL KAPNI A LEGJOBB KAKAÓS CSIGÁT, HA NINCS IDŐNK SÜTNI? >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss