Időt, energiát, sőt még pénzt is spórolhatunk azzal, ha több napra előre megtervezzük az étkezéseinket és elkészítjük az ételeinket. Nem beszélve arról, hogy így sokkal kisebb eséllyel kísért meg minket a közeli gyorsétterem, így aztán a fogyásban is segítségünkre lehet ez a technika.
Ha egy ideje már fontolgatod, hogy te is előre elkészítsd a heti menüdet, ne habozz tovább, lépésről lépésre segítünk, hogy profi legyél.
Menütervezés 5 pontban
Először is szánjunk időt arra, hogy átgondoljuk, mennyi napra és hány adag ételt szeretnénk előre elkészíteni. Ahhoz, hogy a leggazdaságosabb menüt tervezzük, a következő szempontokat kell figyelembe venni.
- Nézzünk szét otthon, milyen alapanyagok állnak már rendelkezésre. Ellenőrizzük a lejárati időket is, és kezdjük azok felhasználásával, amelyek eltarthatósága korábban ér véget.
- Ha van a hűtőnkben vagy a fagyasztónkban még fogyasztható maradék étel, indítsuk a menüt olyan fogásokkal, amelyekben ezeket hasznosítani tudjuk.
- Írjunk listát azokról az ételekről, amiket szeretünk, és amiket szívesen ennénk az adott héten.
- Emellett pedig listázzuk azokat a fogásokat is, amiket szeretnénk kipróbálni, bevenni a repertoárba.
- Süssünk-főzzünk gazdaságosan, azaz egyrészt készítsünk nagyobb adagokat azokból az összetevőkből, amelyek jól bírják a fagyasztást, ezáltal mindig lesz maradék étel, ami jó kiindulási alap. Másrészt gondoljuk át, hogy mi készülhet például a sütőben egy időben, ezáltal energiát, pénzt spórolhatunk.
- Válasszunk olyan ételeket, amelyekben egy-két alap összetevő megegyezik, például sült húsból lehet tépett húsos szendvics, ugyanakkor zöldséges körettel is kitűnő ebéd.
Milyen ételek alkalmasak a dobozolásra?
Ehhez fontos megtapasztalni a saját „korlátainkat”, azaz, hogy mi az, amit 2-3 naposan is jólesően el tudunk fogyasztani, ugyanis a hűtőszekrényben tárolva sok étel veszíthet ízletességéből. Azonban a legtöbb ételt általában minden gond nélkül őrizhetjük több napig, így alkalmasak a bedobozolásra a
- főtt gabona- és tésztafélék,
- főtt bab,
- főtt hús,
- sült zöldségek,
- friss zöldségek (zeller, sárgarépa, paprika, retek stb.),
- friss gyümölcsök (alma, narancs),
- diófélék, olajos magvak,
- sajt,
- szószok és mártogatósok (például salátaöntetek, hummusz stb.).
Ezzel szemben nem ajánlott sokáig tárolni a puhább zöldségeket és gyümölcsöket, mint például a salátafélék és a bogyós gyümölcsök, valamint a ropogós ételeket (például a zabkása feltéteként a kekszet jobb, ha az elfogyasztása előtt adjuk a reggelinkhez).
Meddig tarthatók el az ételek?
A legtöbb fogásra igaz, hogy 3-4 napig gond nélkül tárolható dobozban, a hűtőszekrényben. Vannak ételek, amelyek ennél is tovább bírják, ahogy olyanok is, amik rövidebb ideig. Mivel az eltarthatóság nagyban függ az elkészítési és a tárolási módtól, sőt, akár még a hűtőszekrény teljesítményétől is, ezért fontos, hogy étkezés előtt győződjünk meg az étel fogyaszthatóságáról.
(Borítókép: Shutterstock)
Ajánljuk még:
- 9 PRAKTIKA, MELLYEL TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ A KONYHAPÉNZEN
- A SZTÁRSÉF SZERINT EZ A HIBÁTLAN RIZSES HÚS TITKA
- FOKHAGYMAPUCOLÁS, AMIT EGÉSZ ÉLETEDBEN ROSSZUL CSINÁLTÁL! ÍME A LEGJOBB TRÜKK