Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Menütervezés lépésről lépésre, avagy így tudd le a heti főzést egy nap alatt

default user icon
MME
Az utóbbi években töretlenül népszerű az úgynevezett meal prep, ami dióhéjban az ételek 4-7 napra előre elkészítését jelenti. Ha célul tűzted ki, hogy idén egészségtudatosabb leszel, ez a módszer neked való.

Időt, energiát, sőt még pénzt is spórolhatunk azzal, ha több napra előre megtervezzük az étkezéseinket és elkészítjük az ételeinket. Nem beszélve arról, hogy így sokkal kisebb eséllyel kísért meg minket a közeli gyorsétterem, így aztán a fogyásban is segítségünkre lehet ez a technika. 
Ha egy ideje már fontolgatod, hogy te is előre elkészítsd a heti menüdet, ne habozz tovább, lépésről lépésre segítünk, hogy profi legyél.

 

Menütervezés 5 pontban

Először is szánjunk időt arra, hogy átgondoljuk, mennyi napra és hány adag ételt szeretnénk előre elkészíteni. Ahhoz, hogy a leggazdaságosabb menüt tervezzük, a következő szempontokat kell figyelembe venni.

  1. Nézzünk szét otthon, milyen alapanyagok állnak már rendelkezésre. Ellenőrizzük a lejárati időket is, és kezdjük azok felhasználásával, amelyek eltarthatósága korábban ér véget.
  2. Ha van a hűtőnkben vagy a fagyasztónkban még fogyasztható maradék étel, indítsuk a menüt olyan fogásokkal, amelyekben ezeket hasznosítani tudjuk.
  3. Írjunk listát azokról az ételekről, amiket szeretünk, és amiket szívesen ennénk az adott héten.
  4. Emellett pedig listázzuk azokat a fogásokat is, amiket szeretnénk kipróbálni, bevenni a repertoárba.
  5. Süssünk-főzzünk gazdaságosan, azaz egyrészt készítsünk nagyobb adagokat azokból az összetevőkből, amelyek jól bírják a fagyasztást, ezáltal mindig lesz maradék étel, ami jó kiindulási alap. Másrészt gondoljuk át, hogy mi készülhet például a sütőben egy időben, ezáltal energiát, pénzt spórolhatunk.
  6. Válasszunk olyan ételeket, amelyekben egy-két alap összetevő megegyezik, például sült húsból lehet tépett húsos szendvics, ugyanakkor zöldséges körettel is kitűnő ebéd.

Milyen ételek alkalmasak a dobozolásra?

Ehhez fontos megtapasztalni a saját „korlátainkat”, azaz, hogy mi az, amit 2-3 naposan is jólesően el tudunk fogyasztani, ugyanis a hűtőszekrényben tárolva sok étel veszíthet ízletességéből. Azonban a legtöbb ételt általában minden gond nélkül őrizhetjük több napig, így alkalmasak a bedobozolásra a

  • főtt gabona- és tésztafélék,
  • főtt bab,
  • főtt hús,
  • sült zöldségek,
  • friss zöldségek (zeller, sárgarépa, paprika, retek stb.),
  • friss gyümölcsök (alma, narancs),
  • diófélék, olajos magvak,
  • sajt,
  • szószok és mártogatósok (például salátaöntetek, hummusz stb.).

Ezzel szemben nem ajánlott sokáig tárolni a puhább zöldségeket és gyümölcsöket, mint például a salátafélék és a bogyós gyümölcsök, valamint a ropogós ételeket (például a zabkása feltéteként a kekszet jobb, ha az elfogyasztása előtt adjuk a reggelinkhez).

 

Meddig tarthatók el az ételek?

A legtöbb fogásra igaz, hogy 3-4 napig gond nélkül tárolható dobozban, a hűtőszekrényben. Vannak ételek, amelyek ennél is tovább bírják, ahogy olyanok is, amik rövidebb ideig. Mivel az eltarthatóság nagyban függ az elkészítési és a tárolási módtól, sőt, akár még a hűtőszekrény teljesítményétől is, ezért fontos, hogy étkezés előtt győződjünk meg az étel fogyaszthatóságáról.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss