Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

9 praktika, mellyel tízezreket spórolhatsz a konyhapénzen

Ha ezeket a spórolási trükköket beveted, tízezreket spórolhatsz egy hónapban a konyhapénzen.

Ha te is szeretnél kevesebbet költeni, akkor kezd a konyhán. Ott is rengeteget spórolhatsz néhány módszerrel. Ha megfogadod az alábbi tippeket, több pénz marad a zsebedben - írja a Fanny magazin.

Tervezd meg a menüt!

Találd ki előre a heti étrendet. Ilyenkor ne csak az ebédeket és a vacsorákat tervezd meg, gondolj a köztes étkezésekre is! Sokat segít, ha tematikákban gondolkodsz: például a hétfő mindig legyen tésztanap, a kedden kínálj főzeléket valamilyen feltéttel, szerdán valamilyen tartalmas levest sós vagy édes másodikkal, és így tovább. Igyekezz olyan ételeket betervezni, amikhez a legtöbb alapanyag már ott van a kamrában vagy a fagyasztóban.

Jól felszerelt kamra

Tárazz be sokáig eltartható élelmiszerekből, amelyeket aztán könnyen variálhatsz a különböző fogásokhoz. A jól átgondolt alapélelmiszer-készletet csak egyszer kell összeállítani, aztán elég rendszeresen újratölteni.

Pontos bevásárlólista

Ha a tervezettel elkészültél, írd össze, milyen hozzávalókat kell még beszerezned. Ha abban a sorrendben írod fel a listára az élelmiszereket, ahogy a boltot végig fogod járni, sokkal hamarabb végezhetsz! Ráadásul ha előre tervezel, elég lesz hetente egyszer vásárolni menni.

Nézd meg az egységárat!

Akciós termékre bukkanttál? Az áruházak különféle jelöléssekkel igyekeznek felhívni a figyelmét a leárazott termékeikre, de sokkal jobban jársz, ha inkább az egységárat figyeled. Ez segít eldönteni, hogy mennyiségtől és kiszereléstől függetlenül melyik árucikk az olcsóbb.

Melyik éri meg?

Válaszd az üzlet saját márkás termékeit! A liszt, az olaj, a tészta vagy a konzervek esetében általában nem igazán tér el ezek és a márkás áruk minősége – az áruk már annál inkább!

Húsmentes hétfő

Ez a kezdeményezés egyre népszerűbb az egész világon. Nem véletlenül: a húsos ételek sokkal többe kerülnek, mint a vegetáriánus fogások. Különösen, ha utóbbiakat szezonális zöldségekből készíted, amelyeket jó áron szerezhetsz be a piacon.

Sok kicsi sokra megy

Gondolkodj előre, és vedd meg a nassolnivalókat, édességeket a heti bevásárláskor. Ha spórolni akarsz, nem az a cél, hogy megvonj magadtól minden finomságot, sokkal jobban jársz, ha mondjuk a napi csokoládéadagod egy nagyobb áruházban szerzed be, mint ha a munkahelyi automatából vagy a sarki kisboltból, ahol valószínűleg minden 50-100 forinttal többe kerül.

Pontos költségkeret

Határozz meg egy összeget, amit havonta élelmiszerekre költhetsz. Ez sokat segít abban, hogy ne vásárolj olyasmit, amit az adott pillanatban megkívánsz. A cél ebben az esetben sem az, hogy megvonj magadtól valamit, hanem hogy tudd, mire költöd el a pénzed.


Zárás előtti akció

Sok pékség este féláron kínálja a termékeit: vegyél ilyenkor kenyeret és péksüteményt! Nejlonzacskóban fagyaszd le, aztán ha szükséged van rá, vedd elő, és hagyd kiolvadni a konyhapulton. Ugyanolyan finom lesz, mint a friss! 

Ezek is érdekelhetnek

Friss