Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Elképesztő, mit művel a foltos matraccal az ecet és a szódabikarbóna!

Hiába mossuk rendszeresen az ágyneműt, ha a matrac koszos - és ezzel sokkal nehezebb dolgunk van, mint a huzatokkal vagy a lepedővel, hiszen nem dobhatjuk be a mosógépbe, ezért mutatunk néhány trükköt!

Első lépés: porszívózz!

Első lépésként porszívózzuk át alaposan a matracot, és ne hagyjuk ki a sarkokat sem. Ha a porszívónkhoz van kárpittisztító fej, akkor ez tökéletes lesz a tisztításhoz. Amennyiben a jól bevált kétfunkciós (szőnyeg és padló) fejünk van, állítsuk a szőnyegtisztító módra. Félévente egyszer bérelhetünk egy gőztisztítót is, amit használhatunk a szőnyegre és a kanapéra is.

A makacs foltokra: ecet

A matracnál is a folttisztításhoz  az ecetet ajánljuk, ha vegyszermentesen szeretnénk csinálni. Fontos, hogy a tisztítószert ne közvetlenül a matracra öntsük, hanem egy rongyra vagy szivacsra, amivel dörzsölni szeretnénk. Puha anyagot válasszunk, hogy ne húzzuk ki a szálakat, és ne sértsük fel az anyagot. Ha a foltok eltűntek, akkor jöhet a tiszta vizes súrolás.


A szagok ellen: szódabikarbóna

Nem csak az ecet jön jól a matractisztításkor, hanem a szódabikarbóna is, ami megszünteti a kellemetlen szagokat! Szórjuk ki a matrac teljes területére, majd várjunk vele legalább 5-6 órát. Ezután a porszívóval maradéktalanul fel tudjuk szedni.

A tisztítást mindig fertőtlenítéssel fejezzük be. A drogériákban kaphatóak fertőtlenítő sprayk, amik tökéletesen eleget tesznek a feladatnak.

A nyugtató alvásért: illóolajok

Illóolajokból kiváló matracparfümöt készíthetünk: egy szórófejes üveget töltsünk fel vízzel, majd egy literhez adjunk 3-5 csepp illóolajat. Nemcsak tiszta érzést ad, hanem nyugodtabban is alszunk majd, ha például levendulát vagy eukaliptuszt használunk.


Vigyázat, atkaveszély!

Ha nem takarítjuk ki a matracot, akkor a por miatt megjelenhetnek az atkák, aminek akár veszélyes hozadékai is lehetnek: asztmát, allergiás náthát, de akár kötőhártya gyulladást is okozhatnak. Gyakori jel, hogy a testünkön apró, csalánszerű kiütések keletkeznek. Először végezzünk alapos tisztítást, ha még mindig nem szűnnek meg a tünetek, akkor hívjunk szakembert!

(Forrás: Fanny magazin, borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

Friss