Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

8 dolog, amit tilos ecettel tisztítani

default user icon
MME
Az ecet a természetes tisztítószerek közül a leggyakrabban alkalmazott szer. Szeretjük, mert sokoldalúan használható és olcsó, ráadásul környezetkímélő. Hiába nem vegyszer, mégis óvatosan kell bánni vele, hiszen komoly károkat okozhat a különböző felületeken.

Az ecet baktérium- és gombaölő hatású, így kitűnő általános jellegű fertőtlenítésre. Bevethetjük vízkő és penész ellen, legyen szó a kávéfőzőről, a mosogógépről vagy a fürdőszobai csempéről. Állítólag már nagyanyáink is mindent ecettel tisztítottak – vagy mégsem? Nézzük, mi az, aminek nem tesz jót az ecetes tisztítás!

Kőpult, kőpadló

A konyhapult, a fürdőszobapult és a járólapok gyakran mészkőből, gránitból vagy márványból készülnek. Az ecet, ami egy természetes sav, felmarhatja a kő felszínét, károsítva azt. Tipp: az ilyen felületeket inkább mosogatószeres, mosószeres meleg vízzel tiszítsuk!

Mosogatógép, mosógép

Habár gyakran javasolják az ecetet a mosógép vagy mosogatógép tisztán tartására, bánjunk vele óvatosan és körültekintően! Az ecet idővel kikezdheti a gumi és a műanyag alkatrészeket (mint pl. a kosarakat, tömítéseket, kivezető csöveket). Célszerű kifejezetten ezeknek a háztartási gépeknek a tisztítására kifejlesztett szerekkel karbantartani ezeket – ajánlja a Lakáskultúra.

Telefon, tablet

Sose tisztítsuk meg ezeket a kütyüket ecettel, mert a kijelző ujjlenyomat-érzékelő bevonatát a sav károsíthatja. Nedves mikroszálas törlőkendővel ugyanolyan hatékonyak lehetünk, és a készüléket sem károsítjuk közben.

Keményfa felületek

Egyre több lakásban található keményfa padló, amit porszívózás után felmosással varázsolunk ragyogóvá. Jó tanács: a felmosáshoz ne használjunk ecetet, de ecetes vizet sem! A ecet ugyanis feloldja a fa felületét, amitől a padló foltossá válik, amit nem tudunk helyreállítani.

Kávéfőző

Az ecet remek vízkőoldó, de nem igazán tesz jót a szilikontömítéseknek és a műanyag alkatrészeknek. Helyette érdemes direkt a kávégépekhez ajánlott tisztítószert használni.

Kések

Ugyancsak nem ajánlott ecettel tisztítani a késeket, mert a penge felületén elindíthatja a korróziót, így rozsdásodást okozhat. A mosogatószer kíméletesen tisztít, érdemes azt használni!

Viaszolt bútorok

Az ecetsav simán lemarja a viaszt a bútorról, tönkretéve azt egy pillanat alatt. A viaszolt bútorokat kifejezetten erre a célra szánt szerrel tisztítsuk!

Tűzhely

Jó ötlentek tűnik a zsíros, ételmaradékos tűzhelyet ecettel tisztítani, de töményen alkalmazva a szer megmarhatja a felületet. Használjuk hígítva és alaposan töröljük át tiszta vizes ronggyal.

 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss