Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mákos máglyarakás birsalmával

MME MME
5/5
90 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • 12 db vizes kifli
  • 6 db tojássárgája
  • 5 dkg kristálycukor
  • 5 dl forró tej
  • A rétegezéshez:
  • 15 dkg darált mák
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg méz
  • 40 dkg birsalmasajt
  • 1/2 mokkáskanál fahéj
  • 1/2 db narancs héja és leve
  • 1/2 db citrom héja és leve
  • A tetejére:
  • 6 db tojásfehérje
  • 10 dkg porcukor
  • 1/2 db citrom leve
  • 2 evőkanál egész mák

Elkészítés

  1. A kifliket felkarikázzuk. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral habosra verjük, és folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a forró tejet. 
  2. A birsalmasajtot lereszeljük vagy apróra vágjuk, majd kikeverjük a narancs és a citrom reszelt héjával és levével, valamint a fahéjjal.
  3. A kiflikarikák felét egy kivajazott, morzsázott formába vagy tepsibe rakjuk, egyenletesen ráöntjük a tojásos tejet, megszórjuk a mák felével, majd meglocsoljuk a méz, az olvasztott vaj, végül pedig a birsalmás keverék felével. Egyenletesen befedjük a maradék kiflikarikával,és még egyszer meglocsoljuk, megszórjuk a maradék hozzávalókkal. 180 fokos sütőben 40 percig sütjük.
  4. Közben a tojásfehérjét a porcukorral és a citrom levével kemény habbá verjük. A máglyarakás tetejére halmozzuk, megszórjuk az egész mákkal, és kb. 10-15 perc alatt pirosra sütjük. Melegen vagy hidegen tálaljuk.

Megjegyzés

Dunszt Zsolt receptje, fotó: Győrfi Viki, styling: Matis Edit Dodi - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss