Bejgli nélkül nincs karácsony! Ezt a valóban ínycsiklandó és tartalmas desszertet mi magyarok ugyan magunkénak valljuk, de az igazság az, hogy eredetét homály fedi. Egyesek szerint a bejgli alapvetően Sziléziából származik, és Magyarországra német „segítséggel” érkezett és patkó alakúra sütötték. Mások úgy vélik, hogy valamikor a 18. században született, amikor a töltött, feltekert sütemények készítése divatba jött.
Reped a tészta...
Bárhogyan is került hozzánk, tényleg a sajátunknak érezzük és komoly hagyománya van a sütésének. Az elmúlt években a klasszikus diós és mákos mellé sütünk gesztenyéset, szilvásat, marcipánosat – hogy csak néhányat említsünk a lehetséges variációkból. A tészta azonban, tölteléktől függetlenül, reped rendületlenül. Cukrászok és pékek állítják, hogy a titok az, hogy a tésztát sokáig kell pihentetni, a töltelék pedig nem lehet nedves, mert az abból kiáramló gőztől repeszti meg a tésztát. Szabi, a pék a Mindemegettének elárulta, ő hogyan készíti, de más tippeket is adtunk már az elmúlt években, hogy sikerüljön a tökéletes bejgli.
Van megoldás!
Próbáltad, minden tanácsot megfogadtál, de nem voltál elégedett a végeredménnyel? Itt a tuti megoldás: készítsd el szeletben a mákos bejglit! Vagy a diósat, mandulásat, hiszen ugyanez a recept tökéletes más töltelékkel is. Sőt, képzeletben akár el is felezheted a tésztát: az egyik felébe tegyél mákot, a másikba pedig diót. Az íze, az állaga pont olyan, mintha tekernéd, és ezt is szépen tudod szeletelni, tálalni.
Hozzávalók a mákosbejgli-szelethez:
A tésztához:
- 35 dkg liszt
- 7 dkg fagyos zsír
- 8 dkg fagyos vaj
- 3 dkg porcukor
- 12 g friss élesztő
- 1 db tojássárgája
- 1 csipet só
- 1 dl hideg tej
- 1 db tojás a kenéshez
A töltelékhez:
- 25 dkg darált mák
- 2 ek.zsemlemorzsa
- 1,5 dl víz
- 12 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db kezeletlen citrom reszelt héja
- 3 ek. áfonyalekvár
Elkészítése:
- A tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojássárgáját, és elkeverjük az egészet.
- A lisztet összekeverjük a porcukorral és a sóval. Elmorzsoljuk benne a zsírt és a vajat, majd hozzáöntjük az élesztős tejet. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (ha túl száraz, adunk hozzá még tejet). Átlátszó fóliába csomagoljuk, és egy órára hűtőszekrénybe tesszük.
- A mákot összekeverjük a zsemlemorzsával. A vizet sziruposra főzzük a cukorral, hozzáadjuk a mákot, majd a citromhéjat és az áfonyalekvárt.
- A tésztát három részre osztjuk, egyesével közepes tepsi méretű téglalappá nyújtjuk. Az első lapot egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, rákenjük a töltelék felét. Rárakjuk a második lapot, ezt megkenjük a maradék töltelékkel. Befedjük a maradék lappal.
- A tészta tetejét lekenjük tojássárgájával, és hűtőszekrénybe tesszük egy órára. Majd a tojásfehérjével kenjük le, és meleg helyen hagyjuk kelni egy órát. Megszurkáljuk hústűvel, és 180 fokra előmelegített sütőben. 35 perc alatt megsütjük.
(Borítókép: Vidék íze magazin)
Ajánljuk még:
- VIGYÁZZ AZ OLCSÓ DIÓVAL, TÖNKRETEHETI A KARÁCSONYI BEJGLIT!>>>
- ÍGY SPÓROLJUNK KARÁCSONYKOR A KÖLTSÉGEKEN – 4 TUTI TIPP ÉS RECEPTEK>>>
- STRESSZMENTES FŐZÉS: ITT A TÖKÉLETES, REPEDÉSMENTES ÜNNEPI BEJGLI NEM CSAK PROFIKNAK!>>>