Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Unod, hogy mindig kireped a bejgli? Készítsd el a mákosbejgli-szeletet, és a sikerélmény garantált!

default user icon
MME
Évek óta próbálkozol, minden trükköt bevetettél már, mégis mindig kireped a bejgli? Biztosan a családod is egyetért velünk, hogy ez nem tragédia, de ha már nagyon eleged van az egész bejgli-őrületből, egyszerűen ne tekerd fel a tésztát, és készítsd el így az ünnepi sütit – biztos lehetsz benne, hogy mindenki imádni fogja!

Bejgli nélkül nincs karácsony! Ezt a valóban ínycsiklandó és tartalmas desszertet mi magyarok ugyan magunkénak valljuk, de az igazság az, hogy eredetét homály fedi. Egyesek szerint a bejgli alapvetően Sziléziából származik, és Magyarországra német „segítséggel” érkezett és patkó alakúra sütötték. Mások úgy vélik, hogy valamikor a 18. században született, amikor a töltött, feltekert sütemények készítése divatba jött.

Reped a tészta...

Bárhogyan is került hozzánk, tényleg a sajátunknak érezzük és komoly hagyománya van a sütésének. Az elmúlt években a klasszikus diós és mákos mellé sütünk gesztenyéset, szilvásat, marcipánosat – hogy csak néhányat említsünk a lehetséges variációkból. A tészta azonban, tölteléktől függetlenül, reped rendületlenül. Cukrászok és pékek állítják, hogy a titok az, hogy a tésztát sokáig kell pihentetni, a töltelék pedig nem lehet nedves, mert az abból kiáramló gőztől repeszti meg a tésztát. Szabi, a pék a Mindemegettének elárulta, ő hogyan készíti, de más tippeket is adtunk már az elmúlt években, hogy sikerüljön a tökéletes bejgli.

Van megoldás!

Próbáltad, minden tanácsot megfogadtál, de nem voltál elégedett a végeredménnyel? Itt a tuti megoldás: készítsd el szeletben a mákos bejglit! Vagy a diósat, mandulásat, hiszen ugyanez a recept tökéletes más töltelékkel is. Sőt, képzeletben akár el is felezheted a tésztát: az egyik felébe tegyél mákot, a másikba pedig diót.  Az íze, az állaga pont olyan, mintha tekernéd, és ezt is szépen tudod szeletelni, tálalni. 

Hozzávalók a mákosbejgli-szelethez:

A tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 7 dkg fagyos zsír
  • 8 dkg fagyos vaj
  • 3 dkg porcukor
  • 12 g friss élesztő
  • 1 db tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 1 dl hideg tej
  • 1 db tojás a kenéshez

A töltelékhez:

  • 25 dkg darált mák
  • 2 ek.zsemlemorzsa
  • 1,5 dl víz
  • 12 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db kezeletlen citrom reszelt héja
  • 3 ek. áfonyalekvár

Elkészítése:

  1. A tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojássárgáját, és elkeverjük az egészet.
  2. A lisztet összekeverjük a porcukorral és a sóval. Elmorzsoljuk benne a zsírt és a vajat, majd hozzáöntjük az élesztős tejet. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (ha túl száraz, adunk hozzá még tejet). Átlátszó fóliába csomagoljuk, és egy órára hűtőszekrénybe tesszük.
  3. A mákot összekeverjük a zsemlemorzsával. A vizet sziruposra főzzük a cukorral, hozzáadjuk a mákot, majd a citromhéjat és az áfonyalekvárt.
  4. A tésztát három részre osztjuk, egyesével közepes tepsi méretű téglalappá nyújtjuk. Az első lapot egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, rákenjük a töltelék felét. Rárakjuk a második lapot, ezt megkenjük a maradék töltelékkel. Befedjük a maradék lappal.
  5. A tészta tetejét lekenjük tojássárgájával, és hűtőszekrénybe tesszük egy órára. Majd a tojásfehérjével kenjük le, és meleg helyen hagyjuk kelni egy órát. Megszurkáljuk hústűvel, és 180 fokra előmelegített sütőben. 35 perc alatt megsütjük.

(Borítókép: Vidék íze magazin)

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss