Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pörkölt extrákkal: májjal és gombával turbózzuk fel a régi receptet

default user icon
MME
A pörkölt az egyik legismertebb magyaros étel, amit többféleképpen is elkészíthetsz. A májjal és gombával felturbózott változatban biztosan nem fogsz csalódni: galuskával mennyei, tökéletes ebédre vagy vacsorára.

Sokan idegenkednek a májtól, pedig egy igazi tápanyagbomba, amiből hetente legalább 20-30 dekát kellene fogyasztani. B-vitaminokban gazdag, nagy mennyiségben tartalmaz folátot, biotint, vasat és magnéziumot.

Ha neked is barátkozni kell még a gondolattal, hogy májat egyél, próbáld ki először ezt a receptet – garantáljuk, hogy ízleni fog a végeredmény!

Hozzávalók:

  • 40 dkg sertéslapocka  
  • 35 dkg sertésmáj  
  • 30 dkg laskagomba  
  • 3 vöröshagyma  
  • 3 gerezd fokhagyma  
  • 1 t. v. paprika  
  • 1 paradicsom  
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika  
  • 1 teáskanál őrölt kömény  
  • 1 kávéskanál őrölt babérlevél  
  • 7 dl zöldségalaplé  
  • 2 evőkanál zsír  
  • só 
  • bors 

Elkészítése:

  1. Egy lábasban a két evőkanál zsíron megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát. Hozzátesszük az áttört fokhagymát, egy percig pirítjuk együtt.
  2. Rátesszük a felkockázott paprikát és paradicsomot, addig főzzük, míg jól be nem sűrűsödik a pörköltalapunk.
  3. Lehúzzuk a tűzről, elkeverjük benne az őrölt pirospaprikát. Hozzáadjuk a felkockázott lapockát, fehéredésig pirítjuk.
  4. Belerakjuk a csíkokra vágott laskagombát, ízesítjük sóval, borssal, őrölt köménnyel és babérral, öntünk rá az alapléből, és elkezdjük főzni, közepes lángon. Néha megkeverjük, ha szükséges, öntünk hozzá alaplevet. (Hosszú, de jó sűrű szafttal az igazi.)
  5. Ha már majdnem puha a hús, belerakjuk a felcsíkozott májat is, és együtt készre főzzük. Nokedlit adunk mellé. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss