Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fertőző vírus tizedeli a magyar szárnyasokat: több megyében is nagy a baj

Újabb két megyében azonosították a magas patogenitású madárinfluenzát. A Nébih szakemberei igazolták a vírus jelenlétét és megkezdték a fertőzött állatok felszámolását.

A madárinfluenza legújabb, H5N1 elnevezésű változata november elején jelent meg Magyarországon, és azóta összesen négy vármegyében azonosították már a fertőző és az állatokra nézve halálos vírust. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleménye szerint a két, legutóbbi kitörés után közel 13 ezer szárnyast kellett levágni.

Az egyik gócpontot a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Tiszabábolnán azonosították a helyi tenyészlúdállományban. Az állatok körében megemelkedett az elhullás, emellett a szárnyasok bágyadtsága, a takarmány- és vízfogyasztás csökkenése miatt gyanakodott arra az állattartó, hogy madárinfluenza fertőzhette meg az állományt.

A Nébih szakemberei a laborvizsgálatok során kimutatták a vírus jelenlétét, ezért elrendelték a mintegy 6 ezer állatot számláló tenyészlúd állomány felszámolását, ezen felül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, és meghatározták a 10 km sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzetet.

A tiszabábolnai eset mellett a Bács-Kiskun vármegyei Petőfiszálláson is megjelent a madárinfluenza, a detektálásra pedig a vágás előtti, kötelező temponmintás vizsgálat során került sor. A mulardkacsa-állományban szintén megemelkedett az elhullás és az állatok bágyadtakká váltak. Nagyságrendileg 7100 állatot kell felszámolni – írta közleményében a Nébih.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss