Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

1500 csirkét tartottak illegálisan Petőfiszállásnál: elrendelték az állomány felszámolását

default user icon
MME
Bejelentés nyomán jelentek meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrei azon a telepen, ahol engedély nélkül tartottak 1500 baromfit.

A Bács-Kiskun vármegyében található Petőfiszállás mellett működik az az állattartó telep, ahol illegálisan helyeztek el 1500 baromfit. Az állattartó nem tudta semmilyen dokumentummal sem igazolni a brojlercsirkék származását, nem vezetett telepi nyilvántartást, valamint a nagylétszámú állattartó telep semmilyen, a járványvédelemhez elengedhetetlen strukturális elemmel, eszközzel nem rendekezik.

A brojlercsirkék ismeretlen származására és egészségügyi státuszára való tekintettel a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal az állomány felszámolása mellett a telepre forgalmi korlátozást rendelt el. A hatóság egyúttal járványügyi szabályszegés miatt feljelentést tesz – olvasható a Nébih közleményében.

A Nébih felhívja az állattartók figyelmét arra, hogy az illegális állományok a madárinfluenza vírus terjedésében jelentős veszélyt jelenthetnek az egész ágazatra, miközben a járvány megakadályozása minden érintett közös érdeke. A vírus veszélye folyamatos készenlétet igényel valamennyi baromfitartótól, ugyanis egy újabb járvány megelőzése kizárólag a járványvédelmi előírások maradéktalan, kitartó és kollektív betartásával lehetséges.

Mik azok a brojlercsirkék?

A brojlercsirkék azok a baromfik, amelyeket kifejezetten intenzív hústermelésre tenyésztenek, ezért alkalmas a nagyüzemi tartásra. A brojlereknek fehér tolla és sárga csőre van, a fejlődésük pedig elképesztően gyors, már 49-56 nap alatt képesek elérni a 2-2,5 kg-os vágási súlyt. A házi csirkék majdnem kétszer ennyi idő, 100 nap alatt érik el ezt a súlyt – olvasható a greendex cikkében.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss