Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Teszt! Sajátmárkás light majonéz alázza a nagy márkákat!

A hagyományos majonézteszten már túlvagyunk, de mivel lassan távozik a tél, és mindenki fogyni szeretne, begyűjtöttük a light verziókat.

8 különböző light majonézt találtunk, mindegyiket natúran, azaz önmagában kóstoltuk. Hosszútávon nem tudjuk, melyik a legegészségesebb, de leteszteltük, hogy ízre melyik a legtutibb.

Az átlag majonéz 70% körüli zsírtartalommal bír, a light verzióknál ugyanez az érték 30%, szóval jóformán fele annyi bennük a zsír.

ÉTTEREMBE MENNÉL? KAJÁT RENDELNÉL? ELŐBB OLVASD EL A HELYRŐL A MIT ETTEM MA KRITIKÁJÁT >>> 
Mikado (LIDL)

Illatában lágy majonézt érzünk, semmi egyebet. Kóstolva kifejezetten pozitív élményt nyújt, annak ellenére, hogy nincsen rogyásig zsírral, meglepően krémesnek hat. Ízében klasszikus majonézaromákat érzünk. Az egyetlen furcsa dolog benne, hogy pillanatok alatt eltűnik az ízea, és semmilyen emléket nem hagy maga után.

Adatok: 620 gramm, zsír 30,3 gramm, cukor 6,4 gramm, 399 Ft

Koch’s

Amellett, hogy light, ez még vegán is, azaz tojást sem tartalmaz. Illatában ennek okán a tipikus majonéz aromát nem találjuk, kicsit fanyarabb a szokásosnál. Tálalva látszik, hogy ez szinte hófehér, nem sárgás. Kóstolva érezhetően más, fanyarabb és hígabb, mint a tojásos majonéz. Az íze pár tizedmásodperc alatt eltűnik.

Adatok: 450 gramm, zsír 30 gramm, cukor 0,6 gramm, 599 Ft

BŰNROSSZ EARL GREY TEÁKAT TESZTELTÜNK, SZERENCSÉRE AKADT NÉHÁNY KIVÉTEL >>> 
Globus

Az illata sokat nem sejtet magából. Kóstolva sokkal fényesebb a helyzet, mivel érezzük, hogy extra kellemes és krémes az állaga. Ízében megjön a majonéz, ami nem túl harsány, de legalább tudjuk már, hogy mit kóstolunk. Pár másodpercig kitart az íze, de sokáig ez sem bírja. Egyértelmű előnye, az állaga.

Adatok: 400 gramm, zsír 31 gramm, cukor 4,5 gramm, 649 Ft

Lomee (ALDI)

Különleges képessége, hogy a kupakja annyira tartotta magát, hogy előbb sikerült eltörni, mint kinyitni. Enyhe savanykás és majonézes illat árad belőle, de még érdekesebb, hogy ez is szinte hófehér. Az állagra sűrű, nagyjából azt a formát tartja, amilyenre kinyomjuk a flakonból. Kóstolva egy nagyon ízletes és kellemes, és az íze végre nem tűnik el azonnal. Krémes állag és lágy ízek uralják, meglepően korrekt fogás.

Adatok: 450 gramm, zsír 25 gramm, cukor 7,8 gramm, 289 Ft

FÁNKOKAT KÓSTOLTUNK BUDAPESTEN: ÍME A KEDVENCEINK >>> 
Hellmann’s

Extra tudnivaló, hogy szabadtartású tyúkok tojásait használják fel a készítése során. Az illata alapján nagyon csábító, egy korrekt tojásos aromát sikerül belőle kiérezni. Ennek is fehéres árnyalata és sűrű állaga van. Kóstolásnál aztán jön a büdös nagy meglepetés, amitől sokáig csak értelenül meredtünk magunk elé. Végtelenül savanykás íze van, de annyira, hogy a legtöbb alany arcfintorgással kommentálta leginkább. Elveszik a majonézes élmény azonnal, amikor elkezd hatni szánkban.

Adatok: 432 gramm, zsír 26 gramm, cukor 2,3 gramm, 649 Ft

Univer

Az illata finoman majonézes, az állaga pedig meglepően híg, a tányéron gond nélkül elterül kedve szerint. Kóstolva az elején picit savanykás, de utána megjön a lágyabb, majonézes lendület, ami kifejezetten kellemes. Az íze pár másodperc után a múlté, de kezdünk rájönni, hogy ez a kategória sajátja.

Adatok: 420 gramm, zsír 25,3 gramm, cukor 6,3 gramm, 669 Ft

TÚRÓTESZT! SZERINTÜNK EZT VEGYÉTEK, HA JÓT AKARTOK >>> 
Tesco

Tálalás után ez is előszeretettel terül el, azaz a hígabb termékek közé sorolható. Az illatán érzünk némi majonézes beütést, de annyira nem karakteres, hogy kóstolás nélkül meggyőzzön bárkit is. Ha ezt megtettük, ráébredünk, hogy ennek bizony szinte semmi íze. Egy krémesebb szósz, aminek az íze elveszett valahol a gyártósoron. Utóízében savanykás, és ennyit tud mindösszesen felmutatni.

Adatok: 450 gramm, zsír 31,5 gramm, cukor 5 gramm, 509 Ft

Schedro

Első pillantásra a csomagolása alapján inkább néznénk mosogatószernek, mint majonéznek. Az illata kellemes, de akkor érezzük az érdekességet benne, ha megkóstoljuk. Kicsit füstös aromát találunk benne, ami igen szolid, de mindvégig érezni a majonéz mellett. A főíz nem harsány, de elfogadható, amihez egy krémes állag társul partnerként.

Adatok: 400 gramm, zsír 30 gramm, cukor 3 gramm, 399 Ft

TESZT! SOK SAVANYÚ NATÚR JOGHURT KÓSTOLTUNK, MIRE FINOMAT TALÁLTUNK >>> 
Ítélet

Talán meglepetés, de a Lomee simán nyert a heti fordulót. Ízre és állagra is meggyőző, szinte fel sem tűnik, hogy kevesebb zsírból készült. A második helyre a Globus jutott, aminek szintén az állaga volt a fő erénye. Az Univer már kicsit savanykásabb ízeket is mutat, de még az elfogadható szinten.

A heti nagy csalódást a Tesco ízetlensége és a Hellmann’s értelmezhetetlen savanykás ízvilága okozta. Utóbbi a nagyobb csapás, mivel bizony sokan rajonganak a hagyományos verziójáért. A tojásmentes majonéz egyelőre felejtős egy ilyen mezőnyben.

Toplista:

1. Lomee (Aldi)
2. Globus
3. Univer
4. Schedro
5. Mikado (Lidl)
6. Hellmann’s
7. Tesco
8. Koch’s

TESZT! MELYIK A LEGJOBB FÜSTÖLT TRAPPISTA SAJT? >>> 
ERDEIGYÜMÖLCSÖS TEÁKAT TESZLETÜNK: HALRÚD ÉS VIRSLI ILLATÚ TERMÉKET IS TALÁLTUNK >>> 
MÉREGERŐS CSILISZÓSZOKAT KÓSTOLT A TESZTCSAPAT >>> 

Ezek is érdekelhetnek