Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így válassz az alkalomhoz illő bort - segít a Lidl!

Milyen bort vigyünk a vacsorához a vendégkenek? Mit vigyünk a barátaink szülinapi bulijára? Garden partira vagy mit válasszunk, ha csak úgy meginnánk egy pohárral munka után? Nehéz döntés, különösen, ha nem igazán vagyunk jártasak a borok világában. A Lildl gondoskodik róla, hogy ne nyúljunk mellé, és a leginkább alkalomhoz illő palack kerüljön a kosarunkba.

Biztosan mindenkivel előfordult már, hogy tanácstalanul állt a boltban a boros polc előtt, kétségbeesve böngészve az üvegek címkéjét: vajon az a bor, amit épp fog, azon kívül, hogy vörös, fehér vagy rozé, édes vagy száraz - vajon elég jó-e? Illik-e az alkalomhoz, amire szánjuk? Milyen jó volna, ha ilyenkor állna mellettünk egy borszakértő, aki segít eligazodni a különféle "jegyek" és "lecsengések" jelentésének megértésében.

A Lidlben vásárolva megkapjuk ezt a támogatást - ha nem is egy stand mellé kirendelt sommelier személyes tanácsadásával, de alkalom szerinti csoportosítással segítik a választást. Emellett pedig abban is biztosak lehetünk, hogy a kiválasztott bor minőségi, a maga stílusában, ízvilágában és árkategóriájában a lehető legkiválóbb. Hogy miért? Mert a Lidl Magyarország a polcaira kerülő borokat több ezer különböző hazai és nemzetközi bor közül választja ki egy rendkívül alapos és hosszú folyamat során, ahol a polcokra kerülő minden egyes bornak stílusában, ízvilágában és árkategóriájában a lehető legkiválóbbnak kell lennie. 

 

A hazai termékek népszerűsítésben élenjáró Lidl Magyarország célul tűzte ki a magyar borok ismertebbé tételét itthon és külföldön egyaránt, melyet mi sem bizonyít jobban, hogy évről évre egyre nagyobb sikereket könyvelhet el magának a vállalat. 2021-ben újabb rekordot döntött: több, mint 30,1 millió palack magyar bort értékesített a bel- és a külpiacokon összesen. Sokszor halljuk, hogy a magyar bor csak Magyarországon népszerű, erre cáfolnak rá az áruházlánc eredményei , mely szerint a hazai értékesítés növelése mellett a vállalat tovább erősítette vezető borexportőri pozícióját is, a külföldre exportált borok értéke ugyanis elérte a 7,8 milliárd forintot, ami a teljes magyar palackos borexport 36%-át jelenti. Az áruházlánc célja, hogy ezáltal hozzájáruljon a magyar borászatok és pincészetek, illetve a teljes borágazat sikereihez. 

Milyen alkalomra - milyen bor?

A borok stílusa és minősége is nagyon eltérő lehet – ezért mást választunk egy könnyed fröccsözéshez, és mást választunk az ünnepi asztalra a finom fogások mellé. A borleírások segítségül szolgálnak, hogy könnyebben ki tudjuk választani az ízlésünkhöz és az alkalomhoz legmegfelelőbb bort, hiszen ezek a bor ízvilágát és stílusát mutatják be.

Bort ajándékba

  • Ha vendégségbe érkezünk és ajándékba vinnénk egy üveg bort, érdemes odafigyelni arra, hogy milyen személyisége van annak, aki kapja.
  • Fiatal férfi esetében egy komolyabb fehérborral nem lőhetünk mellé, mint ahogy az idősebb uraknál egy testes vörösborral sem.
  • Fiatal hölgyeknek rozét, idősebb hölgyeknek pedig könnyed fehérbort illik ajándékba adni.
  • De természetesen minden szabályt felülírhat az egyéni ízlés is

Bort étkezésekhez

  • A legfontosabb szabály, hogy mindenképp könnyed borral kezdjünk, és ha több pohár bor fogy az étkezés során, akkor folyamatosan haladjunk a testesebbek felé.
  • Könnyed koktélpartikhoz felszolgált ételekhez egy üde, gyümölcsös vörös, esetleg egy könnyű rosé az ideális választás.
  • Tartalmasabb vacsorákhoz karakteresebb bort válasszunk, így a testes vörösbor ideális lehet.
  • Édességek esetében általában félédes vagy édes, illatos, zamatos, testes minőségi fehér-, vagy vörös csemegeborok illenek. Pl.: Tokaji Szamorodni.
  • Gyümölcsökhöz édes, illatos, fűszeres nagy borokat ajánljunk. Ezek általában minőségi fehérborok, esetleg vörösborok vagy különleges minőségi fehérborok Pl.: Tokaji Aszú.
  • Sajtokhoz fajtától, íztől, fűszerezéstől, illattól függően száraz vagy félszáraz, könnyű, illatos, fehér-, vagy esetenként testesebb, fűszeres vörösborokat ajánlunk. Pl.: Egri Bikavér


5 gyakran ismételt boros kérdés - 5 válasz 

A Lidl szakemberei a polcokra kerülő borokat több ezer különböző hazai és nemzetközi bor közül választják ki a következő tippekkel segítenek néhány kérdés megválaszolásában.

Csak a száraz bor a jó?
Édes és száraz borok között is találunk gyengébb és kiemelkedő minőségű bort, így semmiképp nem szabad csak az édességi foka miatt jónak vagy rossznak gondolni egy bort. A világ legértékesebb borai között vannak a tokaji édes boraink, de nagyon sok kiemelkedő minőségű, természetes magas cukortartalommal rendelkező bort készítenek szerte a világban. Az édes borok kedvelői épp úgy találnak maguknak megfelelő minőségi bor, mint a száraz borok kedvelői.

Dugó vagy csavarzár?
Mindkettő tökéletes lehet! A csavarzár a friss, gyümölcsös borok esetében optimálisabb zárási megoldást jelenthet a dugóval szemben, mivel tökéletesen megőrzi a bor palackozáskori állapotát. A dugó főként a testes vörös borok esetében előnyösebb, mivel természetes oxigénáteresztő képességénél fogva segíti a borok érlelését.

Milyen a jó boros pohár?
A jó boros pohár talpas, hosszú szára van, és a kehely része mintázattól mentes, tulipán alakú. A szár abban segít, hogy ott fogjuk meg a poharat, így nem melegítjük meg a kezünkkel a pohárban lévő bort. A tulipán forma abban segít, hogy az illatokat és ízeket minél optimálisabban tudjuk érezni.

Minden jó bor hordóban készül?
Napjainkban főként a friss gyümölcsös borok sokszor már nem hordóban, hanem tartályban készülnek. Ennek segítségével tudja a borász a bor tiszta, intenzív gyümölcsösségét a legtermészetesebben biztosítani. Hordót általában testesebb fehér- vagy vörösborok esetében használnak a borászok.

Hogyan tároljuk a bort?
A bor számára az ideális tárolást az jelenti, ha viszonylag mozdulatlanul, fektetve tartjuk, napfénytől és hőmérséklet-ingadozástól mentesen, egyenletes páratartalom mellett. Azokat a fehér- és rozéborokat, amelyeket viszonylag gyorsan elfogyasztunk, érdemes a hűtőben tárolni. Vörösek esetében a kamra vagy a szekrény alsóbb része is jó megoldás lehet. Segít a Lidl!

Ezek is érdekelhetnek