Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Régen a háztetőkre ültették a kövirózsát: nem fogod elhinni, miért

default user icon
MME
A kövirózsa nagyon kedvelt növény, ami ráadásul nem is igényel folyamatos odafigyelést. A sziklakertekből nem hiányozhat a kövirózsa, de régen nemcsak lent, hanem bizony fent, a háztetőkön is megtalálhattuk.

A kövirózsát könnyű gondozni és gyorsan szaporodik, így hamar mutatós zöldje lehet a kertünknek. Régen azonban nemcsak a látványa miatt ültették, hanem azért is, mert úgy tartották, hogy számtalan jó tulajdonsággal rendelkezik.

A kövirózsa egy egyszerű pozsgás, ami bárhol, akár még a háztetőn is képes megélni. Latin neve sempervivum, mely azt jelenti, örökké élő, és ez jól is illik ehhez a növényhez, hiszen könnyen alkalmazkodik a mostoha körülményekhez is – olvasható a Ripost cikkében.

Megvédi a házat

A kövirózsa nem véletlenül került a háztetőkre. Úgy tartják, hogy a kövirózsa megvédi a házat a villámcsapástól, a ház lakóit pedig a bajtól és a boszorkányságtól. Egy legenda is kapcsolódik hozzá, miszerint a IX. században Nagy Károly utasítására minden háztetőre kövirózsát kellett ültetni.

Gyógyító erővel rendelkezik

Arra ugyan nincs tudományos bizonyíték, hogy a kövirózsa hatásos villámhárító, de azt tudni, hogy gyógyító ereje van. A kövirózsának magas a C-vitamin-tartalma, gyógyítja a fülgyulladást, emellett vírus- és baktériumölő hatása is van. Hatásos bőrproblémák ellen, kivonatával kezelhető a napégés és a májfolt, levelének forrázata pedig jó a torokgyulladásra és a szájüregi gyulladásra.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek