Az alapanyagokat előkészítjük. A csicseriborsó konzervet kibontjuk, a levet leöntjük, az újhagymát (vagy 1 db. vöröshagymát) megtisztítjuk, majd nagyobb darabokra vágjuk. A petrezselymet megmossuk, durvára vágjuk, a fokhagymagerezdeket pedig megpucoljuk, aztán félbevágjuk.
Az eddig előkészített alapanyagokat egy késes aprítóba rakjuk, ízesítjük a citrom levével, sóval, őrölt borssal, fűszerezzük romai köménnyel, korianderrel, majd meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal. Mindezt 1-2 percig pürésítjük az aprítóban, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen teljesen homogén. Akkor jó, ha még picit darabos a falafel alap.
Az elkészült alaphoz kanalazzuk a lisztet és a sütőport, majd jó alaposan összekeverjük. Az elkészült masszából enyhén vizezett kézzel nagyjából 2-2,5 centi átmérőjű golyókat formázunk, aztán 170-180 fokos bő olajban 5-6 perc alatt aranybarnára sütjük. Figyeljünk arra, hogy egyszerre csak annyi golyót süssünk ki, ami kényelmesen elfér az olajban. Az elkészült falafeleket szűrőkanálla kiszedjük az olajból, lecsepegtetjük, és tálalásig félretesszük.
Elkészítjük a salátát a megmosott, megtisztított zöldségekből. Az uborkát vékonyan felkarikázzuk, a paradicsomot félbevágjuk és 3-4 milliméteres szeletekre vágjuk. A lilahagymát is félbevágjuk, majd hasonlóan az uborkához, ezt is felszeleteljük. A mentaleveleket egymásra rakjuk, feltekerjük szivarka alakúra, aztán ezt is felcsíkozzuk. Egy tálkába kanalazzuk a görög joghurtot. Hozzáadjuk a felaprított mentalevelet és alaposan összekeverjük.
Nem maradt más mint a tálalás. Egy tálra halmozzuk a falafel golyókat, mellé rakjuk a zöldségeket, és rákanalazzuk a mentás joghurtot, a tetejét ízlés szerint meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, végül humusszal, zöldségekkel, pitával vagy szendvicsbe téve tálaljuk.