Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kir Royal

default user icon
SB
A Kir és a Kir Royal a franciák egyik kedvenc aperitifje. Érdemes megkóstolni, megismerni és rákapni.

Ha Párizsban, a francia Riviérán, esetleg Bretagne-ban, Belgiumban vagy Kanada francia részén járunk, vacsora előtt sokszor látjuk a helyieket – főleg a nőket – egy bizonyos rózsaszínes italt kortyolgatni. Ha meghívásunk van helybéli családhoz vagy baráti társaságba, ünnepi vacsorára, szinte mindenhol ezt isszák aperitifként. Ez nem málnaszörp. Ez a Kir és a Kir Royal.

A Kir (ejtsd: kir) és Kir Royal (ejtsd: kir roajál) nevű koktélok alapja feketeribizli likőr (creme de cassis). A likőrhöz a Kir esetében fehérbort kevernek, a Kir Royal-ban a bor helyett pezsgő van. A franciák mindkettőt étvágygerjesztőként isszák étkezés előtt, és ha jobb helyeken  ezt rendelünk, a francia pincérek azt is megkérdezik hogy ribizlis, szedres vagy barackos Kir-t kérünk-e.

Az ital nevét Félix Kirről (1876 - 1968) kapta, aki a burgundiai Dijon polgármestere volt, és aki a testvérvárosi mozgalom úttörőjeként a második világháborút követően fogadásokon nemzetközi delegációknak kínálta ezt az italt, népszerűsítve a környék két alapvető termékét, a bort és a feketeribizlit.

 

Az alap Kir variációi:
* Kir Classic (kir klasszik) – fehérborral (1/6 likőr, 5/6 fehérbor)


* Kir Royal (kir roajál) – pezsgővel
* Kir Pétillant (kir petija) - pezsgő borral
* Kir Communard/Cardinal (kommunár/kárdinál)- fehérbor helyett vörösborral készül
* Kir Imperial (kir emperiál) - pezsgővel és feketeribizli helyett málna/eper likőrrel készül
* Kir Normand (kir norman) - bor helyett normandiai almaborral készül
* Kir Breton (kir bröto) - bor helyett breton almaborral készül
* Cidre Royal (szidr roajál) - bor helyett almaborral készül, és calvados (almapálinka) is van benne
* Hibiscus Royal (ibiszküsz roajál) – szénsavas bor, barack likőr, málna likőr és egy ehető hibiszkusz virág elegye
* Alkoholmentes Kir – almalé vagy szőlőlé, feketeribizliszörp, szóda
* Blanc Cassé (blan kásszé) – fehérborral, más arányban (1/8 likőr, 7/8 fehérbor)
* Dry Kir – ginnel, borral (1/6 gin , 5/6 fehérbor, árnyalatnyi likőr)

A Kir elsősorban Dél-Franciaországban és Korzikán népszerű ital. A Riviérán mindenféle likőrrel megkóstolható a Kir és a Kir Royal. Nem ritka az ibolya, mályva, levendula és rózsa ízesítés, amelyek a szomszédos Provence terméséből készül, ezek inkább a turistáknak szólnak. Ha jót akarunk magunknak, maradjunk a feketeribizli, a szeder, eper, barack ízeknél. Nem véletlenül ezek terjedtek el az ínyenc Franciahonban.

Olaszországban hasonló italt fogyasztanak aperitívként, de itt a bort (hiszen nem nemzeti ital a pezsgő, mint a francia kollégáknál) gyógynövényes likőrrel, Aperollal öntik fel.

A pezsgő könnyen a fejünkbe száll, főleg üres gyomorra, aperitifként. Ha a pezsgőt magas cukor- és alkoholtartalmú likőrrel megfejeljük (ez maga a Kir Royal ugye), biztosak lehetünk abban, hogy rögvest jókedvvel indulunk neki az estének, hiszen a cukor fokozza az alkohol erejét. Óvatosan tehát!

 

Az alaprecept itt olvasható >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss