Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ettől az extra hozzávalótól lesz ropogós-foszlós a lángos

default user icon
MME
Egy jó lángos ismérve, hogy a tésztája könnyű, kívül ropogós, belül foszlós és kellően vastag. De vajon mi a tökéletes állag titka? Mi lehet a trükk?

Nos a tökéletes lángos titka a kefír hozzáadása. Ez az erjesztett tejtermék, ugyanis a tészta extra lágyságát, puhaságát adja, nem mellesleg a lángos külseje és vékonyra húzott közepe ropogósabbra sül, belseje pedig nem szárad ki., isteni foszlós marad!

 Hozzávalók a kefíres lángoshoz:

  • 50 dkg liszt 
  • 2 dkg élesztő 
  • 1 teáskanál cukor 
  • 1 kis pohár kefir 
  • 1 dl langyos tej 
  • 2 evőkanál olaj 
  • 2 teáskanál só 
  • olaj a sütéshez 
  • tejföl és reszelt sajt a tálaláshoz 

Elkészítés:

  1. Egy bögrébe öntjük a langyos tejet, beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és állni hagyjuk körülbelül tíz percig, hogy felhabosodjon.
  2. Közben a lisztet egy nagy tálba szórjuk, a közepébe mélyedést vájunk.
  3. Ide öntjük a szoba-hőmérsékletű kefirt, majd a felfutott élesztőt, és fakanállal összekeverjük.
  4. Beleszórjuk a sót is, és közepesen lágy tésztát dagasztunk belőle. Ha szükséges, adhatunk hozzá egy kis langyos vizet is.
  5. Végül beledolgozzuk a két evőkanál olajat is.
  6. Jó nagy, erős zacskóba vagy zárható dobozba rakjuk, és betesszük a hűtőszekrénybe.
  7. Sütés előtt leszakítunk belőle egy-egy darabot.
  8. Tányérnyi körökké huzigáljuk, és bő, forró olajban mindkét oldalát megsütjük.
  9. Megkenjük tejföllel, megszórjuk reszelt sajttal, és azonnal tálaljuk. 

Előkészítés: 50 perc
Kelesztés: 1,5 óra
1 adag: 330 kcal 

Mindmegette tipp1.: Mindig csak annyi tésztát veszünk ki, amennyit megsütünk, a többi egy hétig is eláll a hűtőszekrényben!

Mindmegette tipp 2.: Tényleg nagy zacskóba és/vagy dobozba rakjuk a tésztát (amit előtte kis is olajozhatunk), mivel kelni fog a hűtőszekrényben is, és a túl kicsi tárolóból könnyen kifolyhat.

Ezek is érdekelhetnek

Friss