hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Karamellás eklerfánk

default user icon
MME
90 perc
bonyolult
átlagos
4 adag
Hozzávalók
  • Égetett tésztához:
  • 2 dl olaj
  • cukor
  • 20 dkg liszt
  • 7 db tojás
  • A karamellkrémhez:
  • 3,75 dl tej
  • 1,5 teáskanál vanília eszencia
  • 3 db tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 3,2 dkg liszt
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 doboz tejkonzerv (karamellizált, sűrített)
  • A csokoládészószhoz:
  • 12,5 dkg étcsokoládé
  • 0,5 dl tejszín
  • 1 db csillagánizs
  • 1 rúd vanília
  • 1 rúd fahéj
  • fahéj
  • őrölt gyömbér
  • 1 evőkanál vanília eszencia
  • 1 evőkanál diólikőr

Elkészítés

1.

Felforraljuk a 2 dl vizet az olajjal, valamint 1-1 csipet sóval és cukorral. Hozzáadjuk a lisztet, és folytonos kevergetés mellett addig főzzük, amíg el nem válik az edény falától.

2.

Levesszük a tűzről, és tovább keverjük a robotgéppel. Közben egyesével beledolgozzuk a tojásokat.

3.

A masszát csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és sütőpapírral kibélelt tepsibe, egymástól 5-6 cm távolságra 8-10 cm hosszú rudacskákat nyomjuk belőle. Megkenjük egy kevés vízzel, és 200 fokos sütőben 15 percig sütjük.

4.

A karamellkrémhez megmelegítjük a tejet a vaníliaeszenciával, majd lefedve pihentetjük 30 percig. Habosra keverünk 1 db tojást 2 db tojássárgájával és a cukorral, majd összedolgozzuk a liszttel és a meleg tejjel. Forraljuk fel a tojásos krémet, és főzzük egészen sűrűre. Kis adagokban hozzákeverjük a hideg vajat, végül hozzáadjuk a karamellizált sűrített tejet.

5.

A csokoládészószhoz megmelegítjük a tejszínt és 1,25 dl víz keverékét az ánizzsal, a vaníliával, a fahéjjal és az őrölt gyömbérrel. Hozzáadjuk a felaprított csokoládét, és 1 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, belekeverjük a diólikőrt, és lefedve pihentetjük 10 percig. Eltávolítjuk a csillagánizst, valamint a fahéj- és a vaníliarudat. A megsült eklerfánkok végeit kifúrjuk, és megtöltjük őket a karamellkrémmel. Meleg csokoládészószban tálaljuk.

MÉG TÖBB FÁNK RECEPT >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss