Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Karácsonykor rémálom a dugulás – 7 tipp, ha szakember nélkül maradsz az ünnepek alatt

default user icon
MME
Bosszantó, ha nem folyik le a víz a mosogatóban és nem tudunk a konyhai feladatokkal haladni. Különösen ünnepek alatt kétségbeejtő, ha eldugul a lefolyó, hiszen a karácsonyi ebédet muszáj elkészíteni, a szakemberek pedig elérhetetlenek ilyenkor. Hogy mit tehetünk? Megpróbálhatjuk házi módszerekkel megoldani a problémát.

A dugulás miatt lehetetlenség kényelmesen mosogatni, és egy idő után kellemetlen szagok kezdenek terjengeni a lakásban. Ha ez még nem lenne elég, különféle kórokozók is megtelepedhetnek a csövekben, amelyek akár komoly betegségeket is okozhatnak. Így a legjobb, ha ünnep ide, ünnep oda, kezünkbe vesszük az irányítást, és megpróbálkozunk a dugulás megszüntetésével. Íme, a módszerek!

1) A legegyszerűbb megoldás dugulásra: forró víz a lefolyóba

Valószínűleg nem a leghatékonyabb megoldás, de érdemes megpróbálni. Forraljunk fel egy kancsó vizet, majd óvatosan öntsük a lefolyóba. Ha szerencsénk van, oldódik a dugulás, és nyerünk néhány napot, amíg megérkezik a mester.

2) Ecet, a sokoldalú segítőtárs dugulás esetén

Az ecetet nemcsak a sütés, főzés során használhatjuk, hanem a takarítás során is nagy hasznát vehetjük. Hatékony a vízkő ellen, öblítőszerként is tökéletes, és lefolyótisztítóként is megállja a helyét. Öntsünk két pohár forró ecetet a lefolyóba, hagyjuk állni, majd öblítsük le.

3) A nélkülözhetetlen pumpa

Egy kézi pumpa segíthet a dugulás elhárításában: a pumpával vákuumot képzünk, és a legtöbbször ennyi bőven elég. Először engedjük tele a mosogatót forró vízzel. Ezután húzzuk ki a dugót, és a pumpát helyezzük gyorsan a lefolyóra és már pumpálhatunk is. Ha sikerrel jártuk, a vízben ott fognak úszkálni a dugulást okozó szennyeződések. Ezeket merjük ki egy rongy vagy szűrő segítségével.

4) Lefolyótisztítás citromsavval

Ecet helyett jöhet a citromsav – ha van otthon. Az eldugult lefolyóba tegyünk egy bögrényi citromsavat, majd öntsünk rá egy pohár vizet és dugjuk be a lefolyót, hogy a sav gőzei dolgozni tudjanak. Hagyjuk 30 percig hatni a szert, majd folyassunk bőséges forró vizet a lefolyóba.

5) Szódabikarbóna a lefolyóba

A szódabikarbóna önmagában is jól tisztít és szagtalanít, de ha dugulás van, jobb, ha ecettel vagy citromsavval együtt használjuk. Öntsünk a lefolyóba fél pohárnyi szódabikarbónát, öntsünk rá ecetet vagy citromsavat, és hagyjuk pezsegni. Amikor a habzás alábbhagy, folyassunk rá forró, majd hideg vizet. Ezzel a módszerrel a kellemetlen szagoktól is pillanatok alatt megszabadulhatunk.

6) Bórax, a csodaszer a dugulás elhárításában

A bórax, más néven nátrium-tetraborát a bórsav nátriummal alkotott sója. A vegyszermentes takarítást kedvelők körében kedvelt, univerzális anyag, amely a folteltávolítás mellett a duguláselhárításban is jó szolgálatot tesz. Dugulás esetén egy tölcsér segítségével töltsünk kb. fél pohárnyi mennyiséget a lefolyóba, majd zúdítsunk rá két pohár forró vizet. Hagyjuk állni kb. 20 percig, majd öblítsük le. Ezt többször is megismételhetjük.

7) Lefolyótisztító oldatok

Ha az ünnepi őrületben – valószínűleg tévesen – azt gondoljuk, hogy a boltban borsos áron kapható lefolyótisztítók jobbak, próbálkozzunk bátran. Ezek az anyagok ugyan súlyosan károsítják a környezetet, de vészhelyzetben talán megbocsátható a használatuk.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss