Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A jogsid bánhatja, ha túlzásba viszed a tiramisut!

default user icon
MME
Húsvétkor gyakran okoz problémát az alkoholfogyasztás és a járművezetés párosítása a rokonlátogatások, locsolkodások során. Ha valami oknál fogva mégis elkerülhetetlen, hogy autóval indulj vendégségbe, semmiképpen ne fogyassz alkoholt, vagy ha mégis szükségszerű, italozás után válassz sorfőrszolgálatot, esetleg hívj egy taxit. Bármennyire is hihetetlen, ugyanezt tanácsoljuk akkor is, ha valamilyen alkohollal ízesített desszertet fogyasztasz, hiszen az is könnyen a jogosítványodba kerülhet a hazánkban jelenleg érvényben lévő zéró tolerancia miatt.

Ha vezetsz, akkor nyilván nem iszol alkoholt, hiszen az nem csak rád vagy a jogosítványodra, de másokra is komoly veszélyt jelent. Magyarországon zéró tolerancia van az utakon, úgyhogy akár már egy korty alkohol után is simán ugorhatnak a papírjaid. Azonban nem csak az alkoholos italok jelenthetnek veszélyt.

Az húsvéti asztal természetesen roskadásig van különböző süteményekkel is, amiket gyakran ízesítenek alkohollal. Talán abba még bele sem gondoltál, hogy ebből probléma is lehet, ha hazafelé belefutsz egy váratlan igazoltatásba. Már két szelet alkoholos, például rumos vagy brandys sütemény után is lazán ugorhat a jogosítványod, mert azt bizony már a szonda is kimutatja. Az alkoholtartalmú, például boros vagy bourbonös szószok is gondot jelenthetnek, ha te vagy a sofőr. 

Nézzük, miből mennyi okozhat gondot:

  • Rumbomba vagy puncsszelet – 2 szelet
  • Tiramisu (az eredeti recept!) – 2 adag
  • Trifle – 3 adag
  • Alkoholban párolt zöldségek – 11 adag
  • Alkohollal töltött csokoládék és bonbonok – ​​32 db
  • Rummal ízesített  csoki- és trüffelgolyók – 10 db
  • Tojáslikőr – 6 pohár

Fontos kiemelni, hogy a feltüntetett mennyiségek átlagok, hiszen a maximumérték nagyban függ attól, hogy mennyire szaladt meg a szakács keze, amikor az alkoholt öntötte az ételbe.

Tehát legyél résen, és vedd komolyan, hogy az alkoholtartalmú ételek is bajt okozhatnak. Ha vezetsz, inkább ne vagy tényleg csak mértékkel fogyaszd őket!

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek