A torta tésztájához fehéredésig keverjük a puha vajat és a cukrot. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és alaposan kikeverjük. Hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, hozzáöntjük a tejet, és egy kézi mixerrel összedolgozzuk.
Egy 20 cm-es tortaformát kivajazunk, és belesimítjuk a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig vagy tűpróbáig sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
A karamellszószhoz a cukrot egy nagyobb serpenyőbe tesszük, és közepes hőmérsékleten megolvasztjuk (nem kevergetjük, csak rázogatjuk néha). Félrehúzzuk a tűzről, és lassan csurgatva hozzáadjuk a felmelegített tejszínt, és folyamatosan kevergetve elvegyítjük. Kis darabokban hozzáadjuk a vajat, majd a sót.
Felhasználás előtt 15 perccel a fagyit kivesszük a mélyhűtőből, hogy könnyebben tudjunk dolgozni vele. A torta összeállításához a tésztát kettévágjuk a középen, az aljára kanalazzuk a vaníliafagyi felét, és elegyengetjük. Rácsorgatjuk a karamell felét, hogy mindenhová jusson, majd rákenjük a maradék vaníliafagyit. Rátesszük a torta tetejét, kicsit lenyomkodjuk, majd lefóliázzuk, és a fagyasztóba tesszük minimum 4-5 órára.
Amikor tálalni szeretnénk, kivesszük a fagyasztóból, és 10 perc elteltével levesszük róla a csatos tortaformát. A karamellt felmelegítjük, hogy újra folyékony legyen. A vajkaramellás popcorngolyókat egy tálba tesszük, és ráöntünk a karamellből annyit, amennyi összefogja őket. Alaposan elkeverjük. A pocornból egy kisebb tornyocskát építünk a torta tetejére, majd meglocsoljuk a maradék karamellel, és ízlés szerint egy kis csokiszósszal. Azonnal tálaljuk!