Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ízlések és buborékok - melyik pezsgő az igazi?

default user icon
(x)
Édes legyen vagy száraz? Fehér, rosé vagy talán vörös? Hogyan válasszunk magunknak pezsgőt, hogy ne érjen minket csalódás?

A borszakértők egyre hatékonyabban győzik meg a fogyasztókat arról, hogy csak a száraz bor az igazi. Ez az állítás a pezsgők esetében még kevésbé vált közkeletűvé.

Országonként is jelentős különbségek mutatkoznak a pezsgők cukortartalom szerinti fogyasztói szokásában: így a fejlett gasztronómiai kultúrával rendelkező tengerparti országokban jellemzően a száraz fajtákat fogyasztják, addig a kontinens közepe és kelet felé haladva folyamatosan növekszik az édes pezsgőt kedvelők száma. Olaszországban a száraz pezsgő kedvelői mellett széles kínálatból válogathatnak az édesszájúak is, és ez hagyományosan így van Magyarországon is.

A legjobban akkor járunk tehát, ha megbízunk a saját ízlésünkben, és mi magunk választunk kedvencet. Általánosságban elmondható, hogy érdemes az ismert, nagy hagyományokkal rendelkező gyártókat, márkákat választanunk, hiszen a jó pezsgő előállításához komoly szakértelem szükséges.

Így kóstjunk pezsgőt!

Kitöltés után első lépésként szemügyre kell vennünk a pezsgő színét, hiszen a jó és hibátlan ital színe leginkább ezüstfehér, zöldessárga, világos szalmasárga.

Érdemes megfigyelnünk a kiválasztott pezsgő gyöngyözését, ami akkor tökéletes, ha a buborékok aprók, lassan, méltóságteljesen szállnak fel, és a gyöngyözés hosszan tartó esztétikai élményt nyújt.

A kóstolás előtt vizsgáljuk meg a pezsgő illatát is, ami vagy gyümölcsös, esetleg mézre emlékeztető illattal rendelkezik, vagy élesztős, leginkább a friss kenyér vagy keksz illatára emlékezteti fogyasztóját.

Kóstoláskor próbáljuk a pezsgőben rejlő ízeket azonosítani! Lassú kortyokkal fejtsük meg az italt, bátran engedjük szabadjára fantáziánkat!

Figyeljünk a pezsgő utóízére is, ami az egyik legfontosabb értékmérő, hiszen az igazán minőségi pezsgők rendkívül hosszú utóízzel kecsegtetnek.

A hazai pezsgőkínálatban mindenki kedvére szemezgethet, hiszen a Törley, a Hungaria, illetve a François pezsgők változatosságukkal a legkényesebb ízlést is kielégítik.

Igazán különleges alkalmakra kiváló választás lehet a Törley Chardonnay Nyerspezsgő és a Törley Chardonnay Brut, amelyek 2-3 év palackban érlelés után érik el végső, felejthetetlen illatukat és zamatukat.

A Hungaria pezsgők kínálatában különleges élményt ad a Hungaria Irsai Olivér, amely már illatával garantáltan levesz mindenkit a lábáról.

Egyre népszerűbbek a bármikor frissítően és üdén ható, intenzív gyümölcsös illatú és ízű rosé pezsgők, melyek a Hungaria, a Törley és a François kínálatát is színesítik.

Törley Tipp:

Milyen a jó pezsgőspohár?
A pereménél szűkülő, borospohárhoz hasonló alakú, de keskenyebb és magasabb tulipán poharak azok, amelyek igazán alkalmasak pezsgőfogyasztáshoz.

Ezek is érdekelhetnek