Mielőtt bárki kétségbe esne, nem kell megválnia senkinek az imádott és kihagyhatatlan vasárnapi rántott húsától. Az alábbi tippekkel abban szeretnénk segíteni, hogy hogyan spórolj a konyhapénzen az étolajjal, amivel nem mellesleg az egészségesünknek is jót teszünk. Fontos téma ez, hiszen ebből az alapanyagból is egyre kevesebbet találunk a boltok polcain arról nem beszélve, hogy drága, és egy igazi kalóriabomba.
1. Nem lesz cipőtalp
Jó hír, hogy ma már szinte mindent elkészíthetünk sütőben, legyen szó sült krumpliról vagy bármilyen panírozott ételről. A rántott hús sem szárad ki, ha még panírozás előtt bekenjük joghurttal. Tegyük sütőpapíros tepsire, majd forgassuk meg 15 perc után, hogy mindkét oldala megpiruljon.
2. Vékony rétegben
Nagy mennyiségű olajat spórolhatunk úgy is, ha nem flakonból öntjük, hanem olajspray-vel fújjuk be az ételeket. Mielőtt a sütőbe tennénk, a mirelit krumplit is permetezzük le olajjal, így jóval kevesebb zsiradékot szív magába, nem szárad ki és sokkal ízletesebb lesz.
3. Forró levegő mozgatja
Míg a klasszikus olajsütő esetén több liter olajra van szükség, addig a forrólevegős sütő a fűtőtekercs által előállított hőt használja, így megszokott ízeket kaphatunk minimális zsiradék felhasználásával is.
4. Felére is csökkenthetjük
Ha képtelenek vagyunk lemondani a hagyományos rántott húsról vagy a hasábburgonyáról, cseréljük le a klasszikus serpenyőt egy forgókosaras fritőzre. Előnye, hogy az olajsütő lassan forog és kicsit oldalra van döntve, így kevés olaj használata szükséges.
5. Megtérül az ára
Már azzal is sokat tehetünk az egészségünkért, ha az olajban sütéshez minőségi, tapadásmentes, bevonatos serpenyőt választunk, amihez kevesebb zsiradék is elegendő.
6. Használjuk, amíg lehet
Sokan egyetlen használat után kiöntik az olajat, pedig többször is felhasználhatjuk sütéshez. Miután kihűlt, szűrjük le és öntsük befőttesüvegbe. Fontos azonban, hogy néhány sütés után az olajat teljesen cseréljük le. Hevítés hatására ugyanis az olajokban káros vegyületek keletkezhetnek.
7. Ne hevítsük túl
Ha gyakran sütünk rántott ételeket, érdemes beszerezni egy konyhai hőmérőt. A káros vegyületek az olaj túlhevítése során jönnek létre, de ha ideális sütési hőmérsékleten, 160-180 fokon sütünk, ettől nem kell tartanunk.
8. Váltsuk be fizetéskor
Ha megválnánk az otthon összegyűjtött olajtól, vigyünk magunkkal a Coop üzletekbe, ahol 1 liter használt olajért 80 forint értékű kupont kapunk.
9. Váltsuk ki vízzel
Nem csak egészségesebben lesznek az ételek, de több száz kalóriát is lefaraghatunk, ha zsiradék helyett valamilyen főzőlevet, például vizet vagy húslevest használunk. A hagyományos hagymás alapot vagy bármilyen zöldség köretet is elkészíthetünk ilyen módon.
Ajánljuk még: