Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így spóroljunk az étolajjal: 9 tuti tipp, amivel a pénztárcánknak is jót teszünk

default user icon
MME
Nincs vasárnap rántott hús és sült krumpli nélkül, de a bő olajban sütés miatt igazi kalóriabombává válnak. Jó hír, hogy kis odafigyeléssel csökkenthetünk a mennyiségen, amivel az egészségünknek és a pénztárcánknak is jót teszünk.

Mielőtt bárki kétségbe esne, nem kell megválnia senkinek az imádott és kihagyhatatlan vasárnapi rántott húsától. Az alábbi tippekkel abban szeretnénk segíteni, hogy hogyan spórolj a konyhapénzen az étolajjal, amivel nem mellesleg az egészségesünknek is jót teszünk. Fontos téma ez, hiszen ebből az alapanyagból is egyre kevesebbet találunk a boltok polcain arról nem beszélve, hogy drága, és egy igazi kalóriabomba.

1. Nem lesz cipőtalp

Jó hír, hogy ma már szinte mindent elkészíthetünk sütőben, legyen szó sült krumpliról vagy bármilyen panírozott ételről. A rántott hús sem szárad ki, ha még panírozás előtt bekenjük joghurttal. Tegyük sütőpapíros tepsire, majd forgassuk meg 15 perc után, hogy mindkét oldala megpiruljon.

2. Vékony rétegben

Nagy mennyiségű olajat spórolhatunk úgy is, ha nem flakonból öntjük, hanem olajspray-vel fújjuk be az ételeket. Mielőtt a sütőbe tennénk, a mirelit krumplit is permetezzük le olajjal, így jóval kevesebb zsiradékot szív magába, nem szárad ki és sokkal ízletesebb lesz.

3. Forró levegő mozgatja

Míg a klasszikus olajsütő esetén több liter olajra van szükség, addig a forrólevegős sütő a fűtőtekercs által előállított hőt használja, így megszokott ízeket kaphatunk minimális zsiradék felhasználásával is.

4. Felére is csökkenthetjük

Ha képtelenek vagyunk lemondani a hagyományos rántott húsról vagy a hasábburgonyáról, cseréljük le a klasszikus serpenyőt egy forgókosaras fritőzre. Előnye, hogy az olajsütő lassan forog és kicsit oldalra van döntve, így kevés olaj használata szükséges.

5. Megtérül az ára

Már azzal is sokat tehetünk az egészségünkért, ha az olajban sütéshez minőségi, tapadásmentes, bevonatos serpenyőt választunk, amihez kevesebb zsiradék is elegendő.

6. Használjuk, amíg lehet

Sokan egyetlen használat után kiöntik az olajat, pedig többször is felhasználhatjuk sütéshez. Miután kihűlt, szűrjük le és öntsük befőttesüvegbe. Fontos azonban, hogy néhány sütés után az olajat teljesen cseréljük le. Hevítés hatására ugyanis az olajokban káros vegyületek keletkezhetnek.

7. Ne hevítsük túl

Ha gyakran sütünk rántott ételeket, érdemes beszerezni egy konyhai hőmérőt. A káros vegyületek az olaj túlhevítése során jönnek létre, de ha ideális sütési hőmérsékleten, 160-180 fokon sütünk, ettől nem kell tartanunk.

8. Váltsuk be fizetéskor

Ha megválnánk az otthon összegyűjtött olajtól, vigyünk magunkkal a Coop üzletekbe, ahol 1 liter használt olajért 80 forint értékű kupont kapunk.

9. Váltsuk ki vízzel

Nem csak egészségesebben lesznek az ételek, de több száz kalóriát is lefaraghatunk, ha zsiradék helyett valamilyen főzőlevet, például vizet vagy húslevest használunk. A hagyományos hagymás alapot vagy bármilyen zöldség köretet is elkészíthetünk ilyen módon.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss