Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez fájni fog! Brutális árat fizetünk a napraforgóhiányért

default user icon
MME
Az orosz-ukrán konfliktus miatt egyre nagyobb méreteket ölt a napraforgó- így az étolajhiány is. Ennek következménye, hogy a nagy élelmiszeripari vállalatok egyre nagyobb számban kényszerülnek átállni a pálmaolajra. Ez azonban egy újabb problémát eredményez a környezetvédő civil szervezetek szerint; a pálmaolaj iránti kereslet ugrásszerű emelkedése akár erdőirtásokat is eredményezhet, amivel az élővilág további pusztulására számíthatunk. Igen szomorúak is kiábrándítóak a kilátások - írja a Magyar Nemzet.

Világszerte visszaesett a napraforgó és a napraforgóolaj kínálata. Ennek fő, és mondhatni egyetle oka, hogy Ukrajna és Oroszország a világ legnagyobb napraforgó-exportőrei háborút vívnak egymással, ennek eredményeként pedig mindkét ország teljesen leállította az árukivitelt. Ukrajna ha még akarná sem tudná teljesíteni az igényeket, hiszen a tengeri szállítás és az infrastruktúra megsemmisítése teljes mértékben lehetetlenné teszi az exportot. Ennek következményeit pedig már most érezzük a bőrünkön. A meglévő készletek ára durván kilőtt, így a napraforgó ára is pillanatok alatt a duplájára növekedett.

Az egyik fő problémát az okozza, hogy az élelmiszeriparban és a vendéglátásban mondhatni elengedhetetlen alapanyag az étolaj. Gyakorlatilag minden területen használatban van valamilyen formában. Elég csak a mirelit árukra, a kekszekre, a tápszerekre, az édességekre, a pékárukra gondolni, és azonnal világossá válik, milyen alapvető termékek előállításában játszik nélkülözhetetlen szerepet.

Ezért nem csoda, hogy Európa meghatározó gyártói mellett több kisebb vállalkozás is azt fontolgatja, hogy áttérnek az olcsóbb pálmaolajra, amíg a kínálat helyre nem áll. Első blikkre az ember azt gondolná, hogy ez akár egy gazdaságos alternatíva is lehetne a növény kicsi területigénye, ám mégis jelentős mennyiségű olajhozama miatt. Előállítása ugyanakkor sok-sok éve brutális környezeti pusztítással jár, mivel legfontosabb termőterületein – Malajziában, Indonéziában és más, délkelet-ázsiai és nyugat-afrikai országokban – az egyre erősödő kereslet miatt óriási trópusi erdőterületet vágnak ki - írja a Magyar Nemzet.

Igaz, Európában már nem nőtt érdemben a kereslet a pálmaolaj iránt, sőt vannak olyan számítások, miszerint csökkent a felhasználása, ám számos multinacio­nális élelmiszeripari szereplő ugyanakkor már bejelentette, hogy a napraforgóolaj hiánya miatt kénytelen pálma- vagy szójaolajra váltani.

Az Európai Unió egyébként élelmiszer-önellátó, így összességében csak a magasra szökő árak jelentenek nehézséget mind a gazdasági szereplőknek, mind a lakosságnak. Nincs hiány a legfontosabb alapanyagokból, ugyanakkor bizonyos növényeket, például a napraforgó egy részét Ukrajnából szerezte be a legtöbb uniós ország. Az egekbe emelkedő világpiaci árak és a háború arra ösztönözte az EU-t, hogy növelje saját élelmiszer-biztonságát. Ez pedig annyit jelent, hogy ha ideiglenesen is, de egy ideig háttérbe szorítják a zöldcélokat, ezzel pedig a kevésbé szigorú fenntarthatósági intézkedések lehetnek a mérvadóak - írja a lap.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss