Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz sokáig szép és mutatós a napraforgó vázában

default user icon
MME
Bármerre is utazzunk az országban nyáron (vagy akár a határon túl), sok helyen láthatjuk a sárgába borult földeket, melyeken a nap felé fordított "arccal" élvezik a jó időt a napraforgók. Ez a növény azonban nemcsak a természetet, hanem az otthonunkat is ékesítheti.

Számos kutatás bebizonyította, hogy a lakásban elhelyezett leveles vagy virágos növények jó hatással vannak a mentális egészségünkre, mindemellett pedig egyes példányok képesek megtisztítani a szobák levegőjét. A növények tehát nemcsak kellemes látványt nyújtanak, de még az egészségünket is védik. A cserepes virág mellett igazán mutatós dekor lehet a vágott virág is, főleg akkor, ha nem a megszokott fajtákat tesszük vázába!

Tedd vázába a napraforgót!

A napraforgó élénk sárga színe bármelyik lakásba nyári hangulatot és vidámságot varázsol. Annak érdekében, hogy minél hosszabb időn át gyönyörködhessünk a napraforgóban, érdemes megfogadni néhány tanácsot.

Válassz nagy, nehéz vázát

A napraforgó feje nehéz, emiatt könnyebben fel tudja dönteni a vázát, mint mondjuk egy rózsa vagy tulipán. Hogy elkerüld a kellemetlen balesetet, válassz széles szájú és széles aljú, nehéz vázát, ugyanis a napraforgónak nemcsak a feje, hanem a szára is vastag, így egy csokor virág nehezen férne bele a keskeny edényekbe.

Sok víz kell a napraforgónak

A vágott napraforgónak sok vízre van szüksége – írja a Lakáskultúra. A magazin szerint érdemes nagy űrtartalmú vázát választani, amibe akár két liter víz is belefér. A cikk kiemeli, hogy gyakran, akár mindennap cserélni kell a napraforgó vizét, ha azt szeretnénk, hogy sokáig szép maradjon. Emellett úgy kell belehelyezni a vágott növényt a vázába, hogy a szárának az alja ne érjen le, különben nem tud elegendő vizet felszívni.

Ha kell, vágd vissza

Amint elkezd barnulni a napraforgó szára, érdemes visszavágni. A barnulás a szárrész szöveteinek elhalására utalhat, ez pedig azt eredményezheti, hogy a növény nem fog tudni elegendő vizet felszívni és még gyorsabban romlásnak indul. Ha visszavágod, még tovább kitart.

Tegyél cukrot a vízbe

Ha a vágott virág elkezd lekókadni, akkor szórj a vízbe egy-két evőkanálnyi cukrot, ez ugyanis segíti a növényt abban, hogy minél több tápanyaghoz jusson.

Vigyázz a terítőre!

A napraforgónak nemcsak a színe, hanem a virágpora is intenzív, és idővel elkezdi hullatni a sárga port, amely könnyen megfoghatja a terítőt és az asztalt is. Érdemes olyan terítőt választani, amit nem sajnálsz vagy olyan helyre tenni, amit könnyű lesz utána tisztítani.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek