Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Megfonnyadt a sárgarépa? Ezzel a trükkel lesz újra feszes és ropogós

A répafélék nem tartoznak a legdrágább élelmiszerek közé, de éves szinten sok ezret spórolhatunk, ha megpróbáljuk megmenteni a megfonnyadt, puha, nem annyira szép zöldségeket.

Mindenkivel előfordult már, hogy kénytelen volt a kukába (vagy jobb esetben a komposztba) dobni a megmaradt, időben fel nem használt és így megfonnyadt zöldségeket. Ez az a háztartási hulladék, ami megmenthető lett volna, ha időben feldolgozzuk vagy megfelelően tároljuk. Van azonban egy jó hírünk, ugyanis egyes zöldségek megmenthetőek még akkor is, ha már nagyon rossz állapotban vannak!

Így mentsd meg a fonnyadt répát!

A zöldségek fokozatosan veszítenek a nedvességtartalmukból. A hagymafélék és a répák esetében az egyik legszembetűnőbb a változás, ugyanis nagyon hamar képesek megfonnyadni. Ez még nem azt jelenti, hogy meg is romlanak, de puhák lesznek, és sokak számára már ez is elég ahhoz, hogy a hűtőből vagy a kamrából a kukába dobják a répákat. Létezik azonban egy pofonegyszerű trükk, amivel megmenthetőek a zöldségek!

A megfonnyadt sárgarépákat, petrezselyemgyökeret tegyük vízbe!

Vegyünk elő egy tálat, töltsük meg hideg vízzel, majd tegyük bele a fonnyadt, puha zöldségeket és hagyjuk ázni legalább egy napon keresztül. A répa egyike azon zöldségeknek, mely képes felvenni a leadott nedvességet és majdnem olyan feszes és ropogós lesz, mint frissen.

Miután letelt a 24 órán át tartó áztatás, érdemes felhasználás előtt alaposan meghámozni a répákat. Necsak a héjat, hanem a répa belsejének felső rétegét is távolítsuk el, ezután viszont ugyanúgy használható, mint a valóban új répa.

+Tipp: Ha szeretnénk elkerülni, hogy a répák megfonnyadjanak, akkor rögtön pucoljuk meg őket, vágjuk akkora csíkokra, hogy beférjenek egy befőttes üvegbe. Tegyük a répacsíkokat az üvegbe, töltsük fel vízzel és zárjuk le, majd helyezzük a hűtőbe. Ez a praktika működik még a szárzellernél is.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek