A fasírt alapreceptje nem bonyolult: darált sertéshús, tojás, fűszerek és az elmaradhatatlan vízben áztatott zsemle vagy kenyér. Van, aki sütés előtt még megforgatja zsemlemorzsában, esetleg zabpehelyben, és olyan elkészítési módja is ismert, hogy nem kerül rá roppanós panír. A Ripost most egy olyan receptet osztott meg, amiből kimarad a kenyér és belekerül valami egészen más.
Hogy mi ez a titokzatos hozzávaló? A zsemle helyett egyszerűen tegyél a fasírtba szódabikarbónát! Ez a hétköznapi, minden háztartásban megtalálható anyag sütés közben szinte felfújja a húst, amitől a térfogata kissé megnövekszik, a belseje pedig könnyű, laza szerkezetű lesz. Ha mégis nagyon puhának, képlékenynek érzed a húsos keveréket, adj hozzá egy kevés csökkentett szénhidráttartalmú morzsát, ami segít abban, hogy könnyebben formázd meg a golyókat.
Diétás fasírt hozzávalói:
- 50 dkg darált sertéscomb/pulykamell
- 50 dkg darált marhahús
- 2 db tojás
- 2 fej hagyma, finomra vágva
- 5 cikk fokhagyma
- 1 cs. petrezselyemzöld
- 2 tk. fűszerpaprika
- só, bors ízlés szerint
- 1/2 tk. szódabikarbóna
Elkészítése:
- A darált húst a összekeverjük a tojással, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát és petrezselymet.
- Beleszórjuk a szódabikarbónát, megsózzuk, megborsozzik és megszórjuk a paprikával.
- Tetszőleges nagyságú gombócokat készítünk, majd a gömböket sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük először az egyik oldalukat, majd megforgatjuk és a másik oldalukat is pirosra sütjük. Mártogatóssal is isteni finom!
(Nyitókép: Shutterstock)
Ajánljuk még:
- EZ NEKÜNK IS ÚJ! A CSODASZER SZÓDABIKARBÓNA MÉG EGY FELHASZNÁLÁSI MÓDJA>>>
- A SZÓDABIKARBÓNA CSODASZER, A KERTBEN IS NAGY HASZNUNKRA LEHET>>>
- 9 HÁZI PRAKTIKA SZÓDABIKARBÓNÁVAL, AMI MEGKÖNNYÍTI AZ ÉLETED!>>>