Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így tároljuk a fűszereket, hogy sokáig frissek maradjanak

default user icon
MME
A fűszer az étel lelke, azonban a tárolásával sokszor meggyűlik a bajunk: kiszárad, összeáll vagy kiszóródik. Mutatjuk, miként tárolhatjuk, hogy ezeket mind elkerüljük!

Sajnos nincs arra lehetőség, hogy minden fűszernövényből frisset neveljünk a konyhakertben vagy a balkonon, erkélyen. A szárított fűszerek tökéletesen helyettesítik a frisseket, de nem mindegy, hogyan tároljuk őket. A Fanny magazin összegyűjtötte, hogy mire kell figyelnünk, hogy sokáig megőrizzék a minőségüket és a fűszertartó polc se legyen rumlis.

1. Óvjuk a naptól

A szárított fűszerek ízvilágát tönkreteheti, ha erős napfény éri őket. A legjobb helyük a konyhaszekrényben vagy a spájzban van, ami nemcsak sötét, hanem hűvös is. Amennyiben ez a tárolási módszer nem megoldható, akkor tegyük őket egy zárható, nem átlátszó dobozba.

2. A penész komoly veszély

Bármiben tároljuk az ételízesítőket, ne tegyük a sütő és tűzhely közelébe vagy egyéb olyan helyre, ami a meleg miatt párát képezhet a tárolókban. Ez azért nagyon fontos, mert a nedvességtől összeáll és csomós lesz az őrlemény. Rosszabb esetben a penész is megjelenhet.

3. A megoldás a ruhacsipesz

A tasakos fűszereket mindig jól zárjuk vissza! Egyrészről azért, nehogy kiszóródjanak, másrészről pedig azért, hogy ne veszítsék el az illatukat és aromájukat. Nem elég csak a tetejüket, a felbontás helyén visszahajtani, tegyünk rájuk egy ruhacsipeszt vagy fogjuk össze egy befőttes gumival.

4. Írjuk rá a dátumot

A bontatlan szárított fűszer akár évekig is eláll hűvös és sötét helyen, viszont a felbontatottal már más a helyzet. A kinyitott zacskókat érdemes maximum négy hónapon belül elhasználni. A tasakok hátuljára írjuk rá a vásárlás dátumát, ez megkönnyíti a dolgunkat a szortírozásnál.

5. Praktikus és dekoratív

A boltok lakberendezési osztályán néhány ezer forintért be tudunk szerezni fűszertároló üvegcséket. Ezek nemcsak jól mutatnak, hanem légmentesen zárulnak, ami segít abban, hogy a fűszerek tovább megőrizhessék aromájukat és illatukat.

6. A rendszerezés kulcsa

Ha az üvegcsés tárolás mellett döntünk, akkor ragasszunk rájuk szép cetliket is, amikre ráírhatjuk, hogy mit tartalmaznak. Ha nem tetszik a saját kézírásunk, akkor az internetről rendelhetünk előre elkészített címkéket.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 Ezek is érdekelhetnek

Friss