Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Egészséges életmód 1-től 10-ig – így válj könnyedén kiegyensúlyozottá

default user icon
MME
Ha úgy érzed, hogy a hétköznapok bedarálnak, és már nem tudod, mivel próbálkozz a stressz ellen, akkor talán itt az ideje valamin változtatni. Tíz ötletünk is van erre!

Könnyű belefeledkezni a mindennapokba, és élni ugyanúgy, mindent a megszokott rutin szerint csinálva. De vajon érdemes is? Ha gyakran vagy fáradt, fásult és lehangolt, akkor nagy valószínűséggel érdemes valami újban gondolkodnod. A következő 10 szokásban az a jó, hogy bármelyikkel kezded is, hamar érezni fogod a változás pozitív hatását.

 

1: 1 óra mozgás minden nap

Ez bármi lehet, amit szeretsz, sőt, variálhatod is őket naponta. Például egyik nap elmehetsz futni vagy sétálni (és máris kipipálhatod a 9-es pontot is), máskor jógázhatsz, nyújthatsz vagy mobilizáló gyakorlatokat is végezhetsz. Hetente 1-2 alkalommal erősítő edzéseket is érdemes beiktatni.

2: 2 órával lefekvés előtt ne telefonozz!

A jó minőségű alváshoz az kell, hogy az agyad meg tudjon nyugodni, és megkezdhesse a melatonintermelés. Ha még az ágyban is a híreket vagy a közösségi oldalakat pörgeted, túl sok inger éri, amiket alvás közben lesz kénytelen feldolgozni, ezért nem lesz pihentető az éjszaka, fáradtan fogsz ébredni.

3: 3 dologért adj hálát minden este vagy reggel!

A pozitív gondolkodás rendkívüli hatással van a szervezetünkre. Ennek része a hála megélése is, amit úgy tudatosíthatsz, ha minden nap végiggondolod, mi mindenért lehetsz hálás az életedben. Az egészen egyszerű dolgoktól kezdődően a nagy volumenűekig bármi szóba jöhet – a lényeg, hogy fókuszálj arra, milyen szerencsésnek mondhatod magad.

4: 4 adag zöldség és gyümölcs minden nap!

Bár a táplálkozástudományban ritkán vannak egybehangzó vélemények, ez a minimum napi ajánlás tartja magát. Kezdj el minden étkezésedbe belecsempészni egy-egy adag zöldséget és/vagy gyümölcsöt, meglátod, egy idő után természetessé válik a színes tányér.

5: 5 perc szünet óránként!

Főként, ha ülő munkát végzel. Minden órában állj fel, mozgasd át magad, sétálj egy-két percig. Ez nemcsak a testednek tesz majd jót, de a gondolkodás is jobban fog menni, amikor a szünet után újra nekilátsz a feladataidnak.

6: 6 étkezés naponta

Ami nem azt jelenti, hogy minden egyes alkalommal tömd tele magad. Épp ellenkezőleg: a többször keveset elve abban segít, hogy a vércukorszinted egyenletes maradjon az egész nap folyamán, így nem törnek rád az éhségrohamok. Pluszban az anyagcserédre is jó hatással lesz. A legjobb, ha a három főétkezés között egy-egy egészséges nassolnivalóval (pl. gyümölcs, magvak, magvajak, natúr joghurt, hummusz) jutalmazod meg magad.

7: 7 pohár víz a minimum!

A megfelelő folyadékbevitel alapvető, erről már számtalanszor hallottunk, így van, és kész. De az sem mindegy, hogy milyen itallal oltjuk a szomjunkat. Nem tilos olyakor elfogyasztani egy pohár gyümölcslét, sőt, kólát sem, viszont mindenképpen a vízivás legyen túlsúlyban a nap folyamán. Akik most próbálják rávenni magukat a több folyadék fogyasztására, azok kikészíthetnek 7 pohár vizet, majd a nap folyamán szép sorban elfogyasztják őket. És a 7 tényleg a minimum!

8: 8 óra alvás – és időben feküdj le!

Az alvás minősége ÉS a mennyisége is számít. Általánosságban elmondható, hogy a 8 óra alvás már kielégítő a szervezet számára, ennyi idő alatt ki tudja pihenni magát, tud regenerálódni. A lefekvés idejét pedig optimális esetben 21-22 óra körülre időzítsük.

9: 9 ezer lépés naponta!

Elsőre talán soknak tűnik, de hamar összejön, ha rendszeresen mozogsz, és ha napközben is sétálsz pár perceket. Ezek mellett nagyon sokat számít, ha munkába menet és munkából jövet 1-2 megállóval előbb szállsz le a járműről, és gyalog folytatod az utad. A lift helyett pedig (ezt talán mondanunk sem kell) válaszd a lépcsőt.

10: 10 perc meditáció

A nap végén ez az egyik legjobb módja a stressz levezetésének. Egy néhány perces meditációs gyakorlat ellazítja a testet, megnyugtatja az elmét, aminek köszönhetően hosszú távon a szervezet ellenállóbb is lesz. Ez a pár perc énidőnek sem utolsó, bárhol végezheted, például egy kellemes fürdővel egybekötve.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss