Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezért nem jó reggel éhgyomorra kávét inni

default user icon
MME
Biztosan te is érezted már úgy, hogy a reggeli ébredés után semmi más nem segíthet rajtad, csak egy csésze forró fekete. Bár az éhgyomorra fogyasztott kávé az egyik legbiztosabb módja, hogy magadhoz térj, az egészséged szempontjából mégsem jó, ha így indítod a napot.

Egy friss tanulmány szerint a reggeli ébredés utáni kávéfogyasztás súlyosan káros lehet az egészségre, ugyanis komolyan befolyásolhatja a hormonháztartást.

Az éhgyomorra fogyasztott kávé ugyanis megemeli a kortizol hormon szintjét, ami negatívan befolyásolja a vércukorszintet. A stresszhormonnak is nevezett kortizol szintje a nap folyamán állandóan változik, de általában reggel a legmagasabb, este pedig a legalacsonyabb. Ha reggel, erre az amúgy is magas kortizol szintre iszol egy csésze kávét, azzal megzavarod a hormonális rendszert, és akár az is előfordulhat, hogy a szervezeted este vagy éjszaka termel még több kortizolt, amikor pedig pihenned kellene. A stresszes életmód alapból is magasan tartja a kortizolszintet, amely pedig a vércukorra gyakorol negatív hatást. Hozzájárul ugyanis az inzulintermeléshez, amely maga után vonhatja az inzulinrezisztencia, avagy a cukorbetegség kialakulását

Ha ez nem lenne elég, a kávé savassága miatt az éhgyomorra fogyasztott kávé a gyomornak és a bélrendszernek sem tesz jót, így mindenképpen gondold át, hogy mikor fogyasztod a napi első adag feketét – a legjobb valamikor reggeli után.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss