Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Húsvéti tojásfestés: íme a legszuperebb módszerek

A húsvéti tojásfestés szórakoztató és kreatív elfoglaltság az egész család számára. A variációk száma szinte végtelen, a díszítéshez felhasználhatsz különféle természetes alapanyagokat, választhatsz élénkebb vagy natúr színeket. És persze dönthetsz egyszerűbb vagy bonyolultabb festési módszerek mellett.

Az alábbiakban öt olyan szuper technikát mutatunk, amelyek segítségével a tojások tökéletes díszei lehetnek az ünnepi asztalnak, és persze a locsolók is garantáltan örülnek majd egy-egy ilyen kézműves ajándéknak.

Használj borotvahabot

Áztasd 20 percig a főtt tojásokat ecetben, közben fújj egy tepsi aljára borotvahabot, majd add hozzá az ételfestéket, ehhez használhatsz több árnyalatot is. Ezután egy hurkapálca segítségével keverd össze a színeket, húzz fel egy kesztyűt és forgasd a tojásokat a színes borotvakrémbe. Várd meg amíg a tojások megszáradnak, majd mártsd őket hideg vízbe, és távolítsd el róluk a felesleges borotvahabot.

Természetes módszerek

A természetes festékeket különböző, erős színű növényekből nyerheted ki. Attól függően, hogy milyen színeket szeretnél, az alábbi hozzávalókat is használhatod:

  • Élénk rózsaszín: cékla
  • Halvány kék: lila káposzta
  • Lila: cékla+lila káposzta, vegyesen
  • Halvány lila: lilahagyma héja
  • Barnás-rózsaszín: vöröshagyma héja
  • Élénk napsárga: kurkumapor
  • Zöld: petrezselyem

Tedd a kívánt színhez való hozzávalókat a vízzel teli edénybe. Forrald fel és főzd addig, míg a színanyagok kifőnek. (kb. 30 perc) Akkor jó, amikor a víznek már egészen intenzív árnyalata lesz. Szűrd le a festett vizet és adj hozzá 1 evőkanál ecetet, közben főzd a tojásokat keményre és tartsd őket melegen.
Tedd a tojásokat a festékbe, és hagyd ázni addig, amíg a kívánt színt el nem érik. A kész tojásokat óvatosan csepegtesd le, szárítsd meg és kend át étolajjal, hogy szép fényesek legyenek.

Rizst is használhatsz

Tegyél rizst egy jól záródó edénybe, csepegtess rá ételszínezéket és rázd jól össze. Ezután forgasd bele a festékes rizsbe a főtt tojást, majd hagyd megszáradni őket.

Levélminták

Ha levélmintákkal szeretnéd díszíteni a tojásokat, akkor tegyél apró leveleket a főtt tojásra, óvatosan húzz rá egy nejlonharisnya rövidre vágott szárát, majd kösd be mindkét végét. Ezután rakj minél több hagymahéjat egy edénybe, helyezd rá a tojásokat, öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi, majd adj hozzá sót és ecetet. A forrástól számítva főzd 10-12 percig a tojásokat, végül hagyd a lében kihűlni őket.

Nyuszifülek

Ha szeretnéd felöltöztetni a húsvéti tojásokat, akkor csomagold őket maradék textilbe. Amennyiben ügyesen hajtogatod az anyagot, és körbefogod vele a tojásokat, majd egy zsinórral megkötöd a képen látható módon, akkor a tojásból pillanatok alatt nyuszifejet varázsolhatsz. Ha van kedved hozzá, akkor akár alkoholos filccel arcot is rajzolhatsz a húsvéti nyuszinak.


Ajánljuk még:


Ezek is érdekelhetnek

Friss