Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Horrorvágóhidat és húsboltot zártak be Csongrádban: még a mennyezet is mocskos volt - Videó

default user icon
MME
Szabálytalanságok garmadájával szembesültek nemrég a Nébih ellenőrei. Egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhidat és a hozzá tartozó húsboltot azonnal bezáratták és lefoglaltak több mint 4 tonna élelmiszert.

Nem először fordul elő, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársait sokkoló látvány fogadja, ám ezúttal minden szinten elborzasztó körülményeket tapasztaltak. A Csongrád-Csanád vármegyében működő vágóhídon és húsboltban ugyanis olyan súlyos higiéniai problémákat és nyomonkövetési hiányosságokat tártak fel az ellenőrök, hogy annak tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették – közölte a hatóság.

Beteg állatot szállítottak a vágóhídra

A Nébih ellenőrei épp akkor érkeztek a helyszínre, amikor a vágóhíd dolgozói egy állatszállításra nem engedélyezett járművel, egy rossz általános állapotban lévő, önerőből felállni képtelen szarvasmarhát szállítottak az üzem területére. A helyszínen további 26, jelöléssel nem rendelkező sertést is találtak a szakemberek, melyek származási helyét a dolgozók nem tudták igazolni.

Az üzemben nyomonkövetési dokumentációit nem vezettek, a vágási, darabolási tevékenységről semmilyen nyilvántartással nem rendelkeztek. A vágóhídon fellelt valamennyi hús jelöletlen volt, valamint a tárolási körülmények sem feleltek meg az élelmiszerbiztonsági előírásoknak. Emellett a húsboltban 766 kg jelöletlen húst és húskészítményt fedtek fel a hatósági ellenőrök.

Rozsdás berendezések, mocskos falak

A húsipari tevékenységhez használt számos eszköz piszkos és rozsdás volt, a darabolóhelyiségben a szalagfűrész lapjai és állványa korrodált, kezeletlen fából készült lapja pedig egyenetlen felszínű és szennyezett volt. Az üzemi helyiségekben higiénikus kézmosásra nem volt lehetőség.

A hűtőkamra ajtókerete rozsdás, a padozata vérrel szennyezett, a helyiség falai és mennyezete koszosak voltak, valamint a vágóhíd egyéb helyiségeiben is általános volt a falak, a mennyezet és a padozat takarítatlansága. A vágóhíd rendezetlen, takarítatlan udvarán az egység tevékenységéhez nem kapcsolódó tárgyakat és szennyezett húsosládákat is tároltak – olvasható a Nébih közleményében.

A Nébih a feltárt súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságok és körülmények miatt az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette a hibák kijavításáig.

Több mint 4 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból

A hatóság továbbá kivont a forgalomból több mint 4,3 tonna nem nyomonkövethető élelmiszert, valamint megtiltotta annak forgalomba hozatalát. Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van. Az érintett vállalkozás adatai megtalálhatóak a jogsértés listán.

Borítókép: Nébih

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss