Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hiánycikk lehet a magyar konyha kedvelt alapanyaga

default user icon
MME
Már 150 százalékkal emelkedett a vöröshagyma ára a lengyeleknél az év azonos időszakához képest. Nem kizárt, hogy ezt mi is megérezzük, mivel itthon is visszaszorult ennek a zöldségnek a termesztése.

Több állam is exporttilalmat vezetett be a vöröshagymára, ugyanis az egyre nagyobb hiány pont azokat az országokat érinti, akik a világkereskedelem jelentős ellátói voltak korábban. A fő beszállító, Hollandia mellett Németország és Moldova is hiánnyal küszködik, de a többi európai országban is problémák vannak a vöröshagymával. A belföldi termelés stagnálása miatt Egyiptom is korlátozza készleteit annak ellenére, hogy vannak még tartalékai. Ennek eredményeképpen az európai kereskedelem a sokszorosára nőtt, így az igényeket nehéz lesz kielégíteni.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, Magyarországon visszaszorulóban van a vöröshagyma-termesztés. Makón és környékén húsz éve még 1500-2000 hektáron termesztettek vöröshagymát, tavaly ez 20-30 hektárra zsugorodott. Tavaly szeptemberben az Országos Hagyma Terméktanács elnöke azt mondta, hogy bármennyire is rosszul fest a helyzet, még nincs minden veszve. Az ágazat megmenthető lenne a megfelelő vízgazdálkodáshoz szükséges infrastruktúra kiépítésével, így a még ambiciózus gazdák a déli régiókban is újra megjelennének annak ellenére, hogy néhány éve már feladták a hagymatermesztést.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss