Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vége! A makói hagymának is búcsút inthetünk

default user icon
MME
Újabb rossz hír érkezett a magyar zöldségpiacról. Nagyon úgy fest, hogy idén teljesen megszűnik a hazai hagymatermesztés, vele együtt pedig a makói vöröshagymától is elbúcsúzhatunk. A folyamatot az aszályos időjárás is felgyorsította, így azok a gazdák is feladni kényszerültek a termelést, akik a végsőkig kitartottak.

Fekete János, az Országos Hagyma Terméktanács elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy az elmúlt két évtizedben a vöröshagyma hazai termőterülete folyamatosan csökkent, mára gyakorlatilag teljesen megszűnt a hazai hagymatermesztés. Húsz évvel ezelőtt még 1500–2000 hektáron foglalkoztak hagymatermesztéssel Makón és környékén, idén ez a szám mindössze 20-30 hektár.

Na de mi vezetett a makói hagyma eltűnéséhez? Leginkább két problémának köszönhető, ami szinte teljesen kinyírta a területet. Az egyik, hogy a helyi vöröshagyma-termesztés nem igazán tudja felvenni a versenyt az olasz, a spanyol és a német versenytársakkal, a másik pedig az aszály, ami olyan súlyos veszteségeket okozott, hogy az ország déli részén az elvárható mennyiség felével végzett.

Az Országos Hagyma Terméktanács elnöke szerint bármennyire is rosszul fest a helyzet, még nincs minden veszve. Az ágazat megmenthető lenne a megfelelő vízgazdálkodáshoz szükséges infrastruktúra kiépítésével, így a még ambiciózus gazdák a déli régiókban is újra megjelennének annak ellenére, hogy néhány éve már feladták a hagymatermesztést - írja a Magyar Nemzet.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek