Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hét tipp a sószegény táplálkozáshoz

Miközben a hatóságok azt fontolgatják, hogy korlátozzák az élelmiszerek sótartalmát, felmerül a kérdés, hogyan tartsuk magunkat a javasolt napi 2300 milligrammos nátriumbeviteli értékhatárhoz.

Stephen Havas, az Amerikai Orvosszövetség tudományos, minőségügyi és népegészségügyi alelnöke az alábbiakat javasolja:

  1. Főzz nyers alapanyagokból. Megdöbbennél, ha tudnád, mennyi nátriumot tartalmaz kedvenc előre csomagolt ételed. A pulykasültben 5410 mg, míg a félkész kolbászos pizzában 1350 mg-nyit találtak.
  2. Ha már mindenáron meg akarod kímélni magad a főzéstől, akkor olyan terméket válassz, amely igazoltan nátriumban szegény, esetleg nátriummentes. Amennyiben nem találsz ilyen termékeket, szorgalmazd a helyi élelmiszerüzletben ezek beszerzését.
  3. Főzésnél és tálalásnál a sót helyettesítsd fűszerekkel, gyógynövényekkel vagy sómentes keverékekkel.
  4. A nátriumtartalom mellett figyelni kell a sómennyiségre is. Az asztali só is egyfajta nátriumvegyület, de az ételek más nátriumforrást is tartalmazhatnak.
  5. Kerüld az instant termékeket, mint például a tésztaételek, a rizs vagy a gabonapelyhek, mert ezeket általában só felhasználásával készítik. A spagettiszósz – fajtájától függően – adagonként akár 270-770 mg-nyit is tartalmazhat.
  6. Fogyassz sok gyümölcsöt és zöldséget, mert ezekben alapvetően nincs nátrium.
  7. Ha étteremben eszel, kérdezd meg a felszolgálót, hogy mely ételeket készítik só hozzáadása nélkül, és rendelj inkább ezekből. Havas szerint minél több vendéglátóhely találkozik hasonló kívánságokkal, annál több helyen változtatnak majd a főzési szokásaikon.

Forrás: Medipress

 

Cikkek az egészséges táplálkozásról >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss