Stephen Havas, az Amerikai Orvosszövetség tudományos, minőségügyi és népegészségügyi alelnöke az alábbiakat javasolja:
- Főzz nyers alapanyagokból. Megdöbbennél, ha tudnád, mennyi nátriumot tartalmaz kedvenc előre csomagolt ételed. A pulykasültben 5410 mg, míg a félkész kolbászos pizzában 1350 mg-nyit találtak.
- Ha már mindenáron meg akarod kímélni magad a főzéstől, akkor olyan terméket válassz, amely igazoltan nátriumban szegény, esetleg nátriummentes. Amennyiben nem találsz ilyen termékeket, szorgalmazd a helyi élelmiszerüzletben ezek beszerzését.
- Főzésnél és tálalásnál a sót helyettesítsd fűszerekkel, gyógynövényekkel vagy sómentes keverékekkel.
- A nátriumtartalom mellett figyelni kell a sómennyiségre is. Az asztali só is egyfajta nátriumvegyület, de az ételek más nátriumforrást is tartalmazhatnak.
- Kerüld az instant termékeket, mint például a tésztaételek, a rizs vagy a gabonapelyhek, mert ezeket általában só felhasználásával készítik. A spagettiszósz – fajtájától függően – adagonként akár 270-770 mg-nyit is tartalmazhat.
- Fogyassz sok gyümölcsöt és zöldséget, mert ezekben alapvetően nincs nátrium.
- Ha étteremben eszel, kérdezd meg a felszolgálót, hogy mely ételeket készítik só hozzáadása nélkül, és rendelj inkább ezekből. Havas szerint minél több vendéglátóhely találkozik hasonló kívánságokkal, annál több helyen változtatnak majd a főzési szokásaikon.
Forrás: Medipress