Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Házi tormakrém 3 lépésben!

A húsvéti kencék alfája és omegája a tormakrém, amelyet ugyan megvehetünk a boltban, de ha van egy kis időnk, akkor mi magunk is pikk-pakk elkészíthetünk.

A tormát – a húsvéti időszakban mindenképp – könnyen beszerezhetjük a különféle hiperszuperekben. Ha esetleg mégsem lenne szerencsénk, akkor az első, utunkba eső piacon biztosan találunk. A tormát már húsvét előtt megvehetjük, hűvös, nem túl világos helyen viszonylag hosszú ideig eláll, de ha biztosra szeretnénk menni, akkor felhasználási tegyük be a hűtőszekrényünkbe.

1. Áztasd be!

A tormát a felhasználás, feldolgozás előtt legalább egy órára áztassuk vízbe. Reszelni úgy a legkönnyebb, ha valamilyen robotgépet állítunk csatasorba, mivel a torma erejét adó mustárolaj biztosan megríkatja azt, aki reszeli. Ennek elkerülésére számtalan népi praktika létezik, a legjobb megoldást talán a síszemüveg vagy a búvárszemüveg jelenti.

2. Lágyítsd az ízét!

A frissen reszelt torma önmagában is tökéletes, de azok számára, akik nem szeretik a túl erős tormát, könnyedén készíthetünk lágyabb, visszafogottabban tormás kencéket is. A klasszikusnak számító tejszínes torma mellett, érdemes majonézzel, tejföllel, almával vagy céklával kevert tormát készíteni. A torma erejét úgyis szabályozni tudjuk, ha nem a fogyasztás napján reszeljük le, hanem egy-két nappal korábban, így a torma picit veszt az erejéből.

3. Elveheted az erejét

Szintén veszít az erejéből a torma, ha reszelés után nem fedjük be, hanem hagyjuk szellőzni. Alkohollal, ecet- vagy citromsav hozzáadásával is csökkenthető az ereje, illetve az édesített tormák is lágyabbá válnak. Az édesítéshez érdemes kipróbálni a mézet, talán ő az egyik legjobb partnere a tormának. A torma erejének visszafogására jó módszer még a forrázás. A forrázáshoz fűszeres levet készítenek elő a háziasszonyok, amelyhez sokszor adnak egy kis ecetet is, majd a frissen reszelt tormát ezzel öntik le.

3+1. Érdemes fóliázni

Ha azonban nem szeretnénk, hogy tormánknak idő előtt elillanjon az ereje, akkor minden esetben jól fóliázzuk le, tegyük fedeles, jól záródó dobozba, esetleg csatos- vagy befőttes üvegbe. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss