Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
DÖMÖTÖR VIOLA
Cikk
MME
A húsvéti sonka mellől nem hiányozhat a torma, ami egész évben a főtt csülök vagy a virsli elmaradhatatlan kísérője, továbbá köreteket és salátákat is képes feldobni.
CSEH JÁNOS
Videó
Sorozatunkban olyan konyhai praktikákból szemezgetünk, amelyeket ti, kedves olvasók küldtetek be, gondolván, hogy mások is jó hasznát veszik a kipróbált, jól bevált trükknek. Most arra hoztunk egy tippet, hogyan lehet lágyabb íze a tormának.
A tavasz és persze a húsvét sem múlhat el a kissé pikáns, kissé csípős, de rendkívül egészséges zöldség, a torma nélkül. Készítsünk belőle krémet házilag!
Vidék íze
A habrolóról első körben mindannyiunknak az édes, könnyű krémmel töltött süti jut eszünkbe, esetleg a sós, sajtos változat. Ám mivel a húsvéti asztalról nem hiányozhat a torma és a tojáskrém sem, akkor miért ne ízesíthetnénk ezzel a finom keverékkel a rolókat?
A húsvét is – csakúgy, mint más többnapos ünnepek – gyakran szól a nagy közös családi összejövetelekről, az ínycsiklandó fogásokról, az abbahagyhatatlan sós vendégváró falatokról és a finomabbnál finomabb desszertekről. De milyen áron?
Két terméket is kivont a forgalomból a Nébih, az egyikben idegen anyag lehet, így arra kérik a vásárlókat, vigyék vissza a termékeket!
26 üveges tormát vizsgált húsvéti terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szezonális Szupermenta teszten a már megszokott, alapos vizsgálaton estek át a termékek. 15 torma esetében jelölési hibák miatt indult hatósági eljárás.
Mit ettem ma
Húsvét közeledtével a sonka mánia közepette nem szabad a kiegészítőkről sem megfeledkezni. Nem feltétlen a folyékony hangulatlazítókra hegyeztük ki a heti tesztet, de némi fickósságot ezek is megkívánnak. A torma szinte szoros partnerként követi az ünnep alatt a sonkákat.
A nyarat nem lehet elképzelni fagylalt nélkül, és szerencsére már a csoki-vanília egyeduralma is véget ért, ezért bátran kísérletezhetünk az ízekkel, sőt egyre népszerűbbek az extrémnek tűnő fagyik.
Orbán - Marosi
Húsvét közeledtével megugrik a hazai tormafogyasztás. Eredetileg gyógynövénynek szánták, de manapság leginkább marhasültek vagy éppen sonkák ízesítésére használják.
Eltérőek a vélemények: egyesek egészségtelennek tartják, míg mások kifejezetten szívesen fogyasztják őket. Mindenesetre tény, hogy a csípős anyagokat tartalmazó élelmiszerek erősítik a szervezet védelmi rendszerét, ezért a mértékkel történő fogyasztásuk kimondottan hasznos a megfázásos, influenzás időszakban.
(x)
Már őseink is ismerték a torma pozitív élettani hatásait, ennek ellenére napjaink magyar háztartásaiban csak húsvétkor használjuk ezt a nagyszerű növényt. Pedig számtalan pozitív tulajdonsággal rendelkezik, amely sokat segíthet szervezetünknek. Azoknak, akik a csípőssége vagy a macerás előkészítése miatt száműzték eddig a tormát, idén a Philadelphia elhozta a megoldást. Új, tormás ízű krémsajtjában a jellegzetes csípős ízt a lágy krémsajt kiválóan ellensúlyozza. A torma pucolásával és reszelésével pedig nem kell bajlódni. Összeállításunkból most megtudhatod, milyen jótékony hatásai vannak ennek a jellegzetes növénynek, ami miatt a téli időszakban, az ünnepek alatt is érdemes tormás ételeket fogyasztanod:
A húsvéti kencék alfája és omegája a tormakrém, amelyet ugyan megvehetünk a boltban, de ha van egy kis időnk, akkor mi magunk is pikk-pakk elkészíthetünk.
Új év, új erő – az alábbi 11 remek élelmiszernek köszönhetően a következő esztendőben is elkerülheted a betegségeket!
WM
Bár a torma évezredek óta szolgálja az emberiség javát, manapság jóformán csak a húsvéti asztalnál, frissen reszelt vagy ecetes formában találkozunk vele.