Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezt vedd meg a sonka mellé! Üveges tormákat tesztelt a Nébih

default user icon
MME
26 üveges tormát vizsgált húsvéti terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szezonális Szupermenta teszten a már megszokott, alapos vizsgálaton estek át a termékek. 15 torma esetében jelölési hibák miatt indult hatósági eljárás.

Hamarosan húsvét, így egy, az ünnephez kapcsolódó szezonális élelmiszert tesztelt a Szupermenta. A tavalyi sonkateszt után idén az üveges tormákra irányult a csapat figyelme. A vizsgált termékek közül 5 lengyel előállítóktól származott, 21 pedig magyar gyártású volt. A szakemberek elsősorban a kínálatban legnagyobb arányban jelenlévő, speciális ízesítés nélküli termékeket vizsgálták, és természetesen a csípős tormák sem maradhattak ki, így 8 üveg képviselte a Szupermenta teszten ezt a változatot.

A termékeket hagyományosan élelmiszerbiztonsági és -minőségi vizsgálatoknak vetették alá a szakemberek a Nébih laboratóriumaiban. Minden termék esetében megvizsgálták azok ólom-, kadmium-, összes cukor és rosttartalmát, továbbá a növényvédőszer-maradékok ellenőrzése és több tormánál az allergének vizsgálata sem maradt el. A termékek tartósítószer (szorbinsav) tartalmának vizsgálata ugyan még folyamatban van, de már az eddigiek alapján is elmondhatjuk: élelmiszerbiztonsági szempontból minden rendben a tormákkal.

A termékek jelölésvizsgálata során azonban számos problémával találkoztak a hatósági felügyelők. Gond volt többek között a megkülönböztető jelölésekkel, valamint az összetevők és a tápérték feltüntetésével is. A jelölési hibák miatt 15 termék esetében hatósági eljárás indult, amelyek várhatóan összesen 600.000 forint értékű élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabásával zárulnak. Emellett a szakemberek kötelezik az előállítókat és forgalmazókat a jogsértések megszüntetésére, a jelölési hibák javítására.

A jelölési hibák közül különösen érdekes az egyik helyszíni vizsgálat során feltárt eset. A vizsgált 26-ból 18 terméket két hazai gyártó állított elő, így náluk a teszt kiegészítéseként helyszíni ellenőrzést is tartottak a Nébih hatósági felügyelői. Az egyik előállítónál szakembereink feltárták, hogy az üzem adalékanyagokat, fűszerkivonatokat és egyéb dúsító összetevőket is tartalmazó, ún. összetett anyagot használ a termékei gyártásához. Bár a keverék összetevői az idők folyamán megváltoztak, ezeket hét termék jelölésén nem vezették át. Emiatt a jelölés az összetevők tekintetében jogszabálysértő, hisz az ún. összetett összetevőket helytelenül és hiányosan tartalmazza, vagyis sérül a vásárlók valósághű tájékoztatása.

De melyik a legfinomabb torma?

A Szupermenta kedveltségi teszt célja valamennyi terméktípus esetében az, hogy a termékeket vizsgálva, ízlelve egyéb, fogyasztói szempontból releváns információkkal egészítse ki a Nébih hatósági és laboratóriumi vizsgálatait.

A kedveltségi vizsgálat során azért fontos, hogy szakértő és laikus kóstolók egyaránt pontozzák a termékeket, mert így több különböző, akár eltérő vélemény is megjelenhet a végeredményben.

Vásárlói szempontokat figyelembe véve a résztvevők ez alkalommal 26 darab üveges tormát kóstolhattak meg. A termékek között 18 db csemege és 8 db csípős termék szerepelt.

A termékek értékelése most is „vak-kóstolásos” módszerrel történt, azaz a tesztelők nem tudták, mely sorszám, melyik márkát takarja.

A résztvevők összesen négy szempont mentén értékelték az üveges tormákat:

  1. A külső megjelenést, színt tekintve a torma jellemzően törtfehér színű, enyhén sárgás-drappos árnyalattal. Nem elszíneződött, nem barnult, nem szürkült, nem fakó, szennyeződéstől, idegen anyagtól mentes. Lékiválás nem látható.
  2. Az állagot illetően, a termék elnevezésének megfelelően pépesített-krémes állományú, esetleg megfelelő mennyiségben közel azonos méretű tormarostokat tartalmazó. Nem vizes, nem kiszáradt, nem csomós, nem ragacsos, jól nyelhető, nem rágós, rágási maradékot nem ad.
  3. A termék illata megfelelő, ha karakteres-aromás, a torma jellemző illatát a savanyú és csípős illat nem nyomja el. Nem maró, nem üres illatú. Idegen szagtól mentes.
  4. Íze jellegzetesen tormára emlékeztető. Az elnevezésének megfelelően (csemege vagy csípős), kissé édeskés, a pikáns íz mellett a torma jellemző íze is harmonikusan érezhető. Megfelelően sós. Nem állott, nem földízű, nem nyálkahártyát irritálóan csípős, nem túl édes, nem üres, vízízű, nem keserű. Az egyéb ízesítők nem nyomják el a tormaízt, hanem növelik a termék élvezeti értékét, gazdagabbá teszik ízvilágát. Idegen íztől mentes.

Az élen az Univer reszelt torma végzett. A második helyezést a Grande reszelt torma érte el, a harmadik pedig a Czifra ecetes reszelt asztali, csípős torma lett.

Ezek is érdekelhetnek