Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A torma 5 jótékony hatása, ami miatt a téli időszakban is érdemes fogyasztani

default user icon
(x)
Már őseink is ismerték a torma pozitív élettani hatásait, ennek ellenére napjaink magyar háztartásaiban csak húsvétkor használjuk ezt a nagyszerű növényt. Pedig számtalan pozitív tulajdonsággal rendelkezik, amely sokat segíthet szervezetünknek. Azoknak, akik a csípőssége vagy a macerás előkészítése miatt száműzték eddig a tormát, idén a Philadelphia elhozta a megoldást. Új, tormás ízű krémsajtjában a jellegzetes csípős ízt a lágy krémsajt kiválóan ellensúlyozza. A torma pucolásával és reszelésével pedig nem kell bajlódni. Összeállításunkból most megtudhatod, milyen jótékony hatásai vannak ennek a jellegzetes növénynek, ami miatt a téli időszakban, az ünnepek alatt is érdemes tormás ételeket fogyasztanod:
Magas a vitamintartalma

A torma jelentős C-vitamin forrás, gazdag káliumban, nátriumban, magnéziumban, kálciumban, valamint hasznos ásványi anyagokban, flavonban, mustárolajban és glikozidokat is tartalmaz. Naponta egy kis adag fogyasztása is már fedezi a napi vitaminszükségletet, ami nagy segítségünk lehet a téli hideg hónapokban a kimerült szervezet tartalékainak feltöltésében.

Nagyszerű baktérium- és vírusölő, gyulladáscsökkentő

Egy igazi antibakteriális zöldség, gomba- és vírusölő tulajdonsággal bír, hatása a kutatások szerint akár fél napon át is tarthat. A benne lévő hatóanyagoknak köszönhetően erősíti az immunrendszert, hatékony gyulladáscsökkentő, segíti a szervezeten belüli gyulladások leküzdését.

Segít a nátha és a torokgyulladás tüneteinek csökkentésében

A torma csípős illóolajának belélegzése tisztítja a légutakat, csillapítja a náthás tüneteket, enyhíti a torokgyulladást, nagyszerű köhögéscsillapító, valamint a különböző hörghurutos betegségeket is kezelhetjük vele.

Serkenti az emésztést, segít a méregtelenítésben

A tormában lévő glukozinolát erősíti a májat, és segíti a szervezetet a méregtelenítő folyamatban. A test ilyenkor megszabadul a felgyűlt, felesleges salakanyagoktól, kitisztul és ellenállóbb lesz a kórokozókkal szemben. A tormás Philadelphia krémsajt nemcsak a diétába illeszthető be nagyszerűen, hanem a karácsonyi menü kiváló kiegészítője, hiszen tökéletes húsételek, halak mellé, de kiváló húsos piték és sós sütemények alapjának. A tormában található enzimek pedig segítik az emésztést és csökkentik a puffadásos tüneteket.

Alacsony a kalóriatartalma, de magas a rosttartalma

Nagyon alacsony a kalória-, de magas a rosttartalma, tele van vitaminnal, ásványi anyaggal. 50 gramm tormában csupán 25 kalória van, 5 gramm szénhidrát, 1,5 gramm rost és 0,5 gramm fehérje van, így fogyókúrák során fogyasztása különösen javasolt. Ha a karácsonyi menübe is szeretnél egészséges fogásokat becsempészni nem kell mást tenned, mint a húsos ételt feldobnod egy könnyű salátával, amelynek dresszingjéhez keverj egy kanál tormás Philadelphia krémsajtot vagy készíts egy egészséges tormás sütőtökkrémlevest.

Ezek is érdekelhetnek

Friss