Elkészítés: Először a csontos húsból, amiről leválasztottuk a karajt és a szűzpecsenyét (kiváló alapanyag egy jó brassóihoz), a zöldségek és fűszerek hozzáadásával 1 liter csontlevest készítünk. Ez kb. 1,5 órát vesz igénybe.
Ez idő alatt a következőket tesszük:
1. A karajt olajon fehéredésig, félig készre sütjük, utána kivesszük az olajból.
2. A visszamaradt olajban a hagyma felét megfuttatjuk, hozzáadjuk a darált húst. Fűszerezzük: só, bors, fokhagyma zúzva, majoranna, pirospaprika hozzáadásával, ízlés szerint.
3. Mikor kicsit megpirult, hozzáadjuk a felkarikázott füstölt kolbászt, és kis lángon, időnként megkeverve addig pároljuk, amíg a hús majdnem készre sül. Eddigre a kolbász kiereszti a zsírját, ami pikánssá teszi.
4. Kivágjuk a savanyú káposzta levelek vastag erét, de óvatosan, nehogy szétszakadjanak a levelek. Mindegyik levélre 1 szelet elősütött karajt és az elkészített töltelékből 1 adagot teszünk. Összehajtogatjuk a levelet, zsineggel megkötjük, hogy ne nyíljon szét. Félretesszük a csomagokat.
5. A maradék kolbászzsíros olajban felolvasztjuk az apró kockákra vágott füstölt szalonnát. A maradék hagymát üvegesre pároljuk rajta, 1 kávéskanál pirospaprikával színesíthetjük. A megmosott, ízlés szerint savanyúan hagyott, kicsire összevagdosott savanyú káposztát beletesszük.
6. Az elkészült csontlevest leszűrjük, 1 litert a kolbászos káposztához öntjük, ízlés szerint után fűszerezhetünk. A kaprot ilyenkor szoktam beletenni.
7. A töltött káposztaleveleket ráhelyezzük a kolbászos káposztára (nekem két sorban szokott elférni a lábasban, de nem szokott ebből gond lenni). Lefedve, kis lángon még 1 órát pároljuk, időnként kicsit megrázva az edényt.
8. Végül kivesszük a tölteléket, besűrítjük a káposztát a liszttel kikevert tejföllel, esetleg vízzel (levessel) összekeverve.
Ízlés szerint tejfölt lehet a tetejére tenni tálalásnál, vagy akár kaporral megszórni.