Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hagyományos kürtőskalács házilag

120 perc
mester
átlagos
4 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az élesztőt kevés cukor hozzáadásával felfuttatjuk a meleg tejben. Hozzáadjuk a lisztet, a vaníliás cukrot, valamint a maradék cukrot és tejet. 
  2. Dagasztógépbe tesszük a tésztát, majd pár fordulat után hozzáadjuk a tojást és a tojássárgáját, valamint a maradék tejet. Jól kidolgozott tésztát készítünk, ami kicsit keményebb a megszokottnál.
  3. Amint a tészta leválik a tál faláról, leállítjuk a gépet, letakarjuk egy konyharuhával, és 3 órán keresztül kelesztjük az üstben a tésztát. Közben a cukrot összekeverjük a vaníliás cukorral és a fahéjjal, majd elterítjük egy tálcán.
  4. A megkelt tésztát kissé lisztezett deszkára borítjuk, négyfelé osztjuk, majd ujjnyi széles hengert sodrunk belőle, amit megszakítás nélkül csigavonalban olajozott kürtőskalácssütő nyársra vagy dorongra tekerünk. Párszor végiggörgetjük az asztalon a dorongot, így a tészta teljesen befedi.
  5. A tésztákat lekenjük olajjal, és az apró szemcséjű cukorba forgatjuk. Parázs fölé helyezve, állandó forgatás mellett sütjük, közben olvasztott vajjal kenegetjük. 10-15 perc alatt készre sütjük. 

Megjegyzés

A dorongot tartsuk függőlegesen, ütögessük a deszkához, és rázzuk le, az elkészült kalácsot. - lilalicsi

Ezek is érdekelhetnek