A hagyományos csirkepörkölt elkészítéséhez a csirkecombokat megtisztítjuk, feldaraboljuk alsó-felső részre, majd besózzuk.
A hagymát tisztítás után finomra vágjuk, majd felhevített zsírban megdinszteljük. Amikor aranysárga, a tűzről lehúzva megszórjuk pirospaprikával, hozzáöntjük a lecsót vagy a 2-2 db felkockázott friss paradicsomot és paprikát, majd a tűzre visszatéve lepirítjuk. Felöntjük egy kevés vízzel, ismét zsírjára pirítjuk, majd újra felöntjük kevés folyadékkal. (Ezt a műveletet szakaszos párolásnak hívják, így érjük el, hogy a pörköltszaft sűrű és zamatos legyen.)
Ezután beletesszük a pörkölt alapba a feldarabolt csirkecombokat, és folyamatos folyadékpótlás mellett puhára pároljuk. Ha szükséges, sózzuk, vagy aki csípősen szereti, tehet hozzá csípős paprikát is. Nokedlivel és tejföllel az igazi!
Az igazi pörköltet nem szükséges ízesíteni semmilyen fűszerrel, bolti paprikakészítményekkel, ételízesítővel, az igazi karakterét a paradicsom-paprika páros és a jó minőségű fűszerpaprika adja. A lecsó előzetes lepirítása azért szükséges, mert így egy jó lecsós pörköltalapra tesszük a húst, aminek a főzési ideje nem olyan hosszú, mint a vörös húsoknak. Ezzel a módszerrel készítem a nyúl- illetve harcsapörköltet is. - esztiklock
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!