Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Száraz a torkod, pedig nem vagy beteg? Ez állhat a háttérben

default user icon
MME
Megfázás vagy influenza esetén nem ritka a gyulladt, fájó, kiszáradt torok. De mi van, ha nem nátha okozza? Utánajártunk, mi állhat még a háttérben.

Hétköznapi tünet vagy komolyabb jelzés a szervezettől? Akármi is okozza, a kiszáradt torok kellemetlen érzés lehet a mindennapokban. Mutatjuk a lehetséges okait, és a megoldásukat.

Dehidratáltság

A száraz torok lehet a jele annak, ha nem ittunk eleget. Ha a szervezet kiszárad, a nyáltermelődés is mérséklődik, így nincs ami nedvesen tartsa a torkot.

Nagyon egyszerű a megoldása: igyuk a nap folyamán több folyadékot, elsősorban vizet, és kerüljük a dehidratáló hatású üdítőket és kávét.

Hangszálak túlhasználata

Ha a hangszálaink túlzott igénybevétele (pl. hosszan tartó hangos beszéd, kiabálás miatt) egyéb tünetek mellett a torok szárazságát is okozhatja.

Ez az állapot magától is elmúlik, de elősegíthetjük a hangszalagok gyógyulását meleg folyadék fogyasztásával és sós vizes gargalizálással.

 

Szénanátha vagy allergia

Az allergiás tünetek akkor jelentkezek, ha az immunrendszer túlzott válasszal reagál a környezetben lévő anyagokra. Ilyenkor hisztamin szabadul fel, ami miatt orrfolyás, orrdugulás következhet be. A szájon át lélegzés pedig erősen szárítja a torkot, így kellemetlen kaparó érzést okozhat.

A megoldás az allergia kezelésében rejlik. A tünetek enyhülésével a száraz torok érzése is mérséklődik.

Súlyos betegségek jele

Előfordulhat, hogy a kiszáradt torok hátterében valamilyen komolyabb egészségügyi probléma áll. Ilyen lehet a reflux, az alvási apnoé (ha a torokszárazság ébredés uán jelentkezik) vagy akár mononukleózis is okozhatja.

Ha a torokszárazság hosszú ideig gondot okoz, érdemes nagyobb fokú figyelmet szentelni neki, és orvossal konzultálni.

Borítókép: Shutterstock

 Ajánljuk még: 

Ezek is érdekelhetnek

Friss