A gluténmentes étrend azok számára ajánlott, akiknél kimutatható a gluténérzékenység. Ők megfelelő kezelés, vagyis a gluténmentes diéta betartása nélkül komoly tünetekkel és egyéb társbetegségek megjelenésével néznek szembe, így számukra a diéta kötelező. Ha a családban van gluténérzékeny, biztosan tudod, hogy mit ehet és mit nem, de ha először találkozol ilyen helyzettel, talán gondot okoz a sütés-főzés. Hogy ez ne így legyen, íme, egy tökéletes zserbó recept, amit – természetesen – nemcsak a mentes konyha követői fogyaszathatnak el, hanem az egész család!
A mézes-mandulás zserbó hozzávalói:
A tésztához:
- 18 dkg kukoricaliszt
- 8 dkg tápiókakeményítő (vagy valamilyen gluténmentes lisztkeverék)
- 6 dkg rizsliszt
- 1,5 ek. útifűmaghéj
- 1,5 ek. nyílgyökérliszt
- 1 kk. mézeskalácshoz való fűszerkeverék
- 1 csipet só
- 10 dkg tejmentes margarin olvasztva
- 2 ek. méz
- 1 ek. porcukor
- 1 csipet szódabikarbóna
- 2 db tojás
- rizsliszt a nyújtáshoz
A töltelékhez:
- 1 üveg házi baracklekvár
- 30 dkg darált mandula
- 20 dkg porcukor
A tetejére:
- 20 dkg étcsokoládé
- 1 tk. kókuszzsír
- 1 marék tört mandula
Elkészítése:
- A tészta összes hozzávalóját egy nagy tálba tesszük, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Jól kezelhető, egyáltalán nem törős, inkább kicsit lágy tésztát kell kapnunk. Legalább fél órára hűtőszekrénybe tesszük.
- Utána elővesszük, és három részre osztjuk. Kis rizsliszttel meghintjük a gyúródeszkát, és a tészta harmadából akkora téglalapot nyújtunk, mint a tepsi alja. Belefektetjük a tepsibe. (Mivel a tészta könnyen szakad, egyszerűbb, ha minden lapot két darabból rakunk össze.)
- Rákenjük a lekvár felét, jó vastag legyen a réteg, erre pedig rászórjuk a porcukorral elkevert darált mandula felét. Ismét egy tésztaréteg jön, arra a lekvár és a cukros mandula második fele.
- A tetejére fektetjük a harmadik tésztaréteget. Villával megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 20-25 perc alatt sül meg. Hagyjuk teljesen kihűlni a tepsiben.
- Végül a tetejét leöntjük a kókuszzsírral összeolvasztott csokoládéval, megszórjuk tört mandulával. Hosszúkás szeletekre vágjuk.
TRÜKK
Érdemes rögtön dupla adag tésztát begyúrni, és a maradékból süthetsz egyszerű karácsonyi kekszeket. Dobozban tárolva nagyon sokáig eláll.
(Nyitókép: Vidék íze magazin)
Ajánljuk még:
- OLYAN, MINT A ZSERBÓ, CSAK SOKKAL EGYSZERŰBB! ÍME A CSODÁLATOS ZSERBÓPITE RECEPTJE>>>
- ELFOGYOTT A LEKVÁR, DE ZSERBÓT KÉSZÍTENÉL? EZZEL HELYETTESÍTHETED A DZSEMET A SÜTIBEN>>>
- ZSENIÁLIS ZSERBÓGOLYÓ, AMINEK A RECEPTJÉT A SZOMSZÉD IS KÖVETELNI FOGJA>>>