Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Észre sem venni, hogy más: tökéletes ez a glutén- és tejmentes mézes-mandulás zserbó

default user icon
MME
Ha a családban glutén- vagy laktóz-, esetleg tejfehérje-érzékeny van, az ünnepi süteményt jó lenne úgy elkészíteni, hogy ő is tudjon enni belőle. Mivel zserbó nélkül a legtöbben elképzelni sem tudják a karácsonyt, most mutatunk egy fantasztikusan finom mézes-mandulás zserbót, amit mindenki bátran fogyaszthat.

A gluténmentes étrend azok számára ajánlott, akiknél kimutatható a gluténérzékenység. Ők megfelelő kezelés, vagyis a gluténmentes diéta betartása nélkül komoly tünetekkel és egyéb társbetegségek megjelenésével néznek szembe, így számukra a diéta kötelező. Ha a családban van gluténérzékeny, biztosan tudod, hogy mit ehet és mit nem, de ha először találkozol ilyen helyzettel, talán gondot okoz a sütés-főzés. Hogy ez ne így legyen, íme, egy tökéletes zserbó recept, amit – természetesen – nemcsak a mentes konyha követői fogyaszathatnak el, hanem az egész család! 

A mézes-mandulás zserbó hozzávalói:

A tésztához:

  • 18 dkg kukoricaliszt
  • 8 dkg tápiókakeményítő (vagy valamilyen gluténmentes lisztkeverék)
  • 6 dkg rizsliszt
  • 1,5 ek. útifűmaghéj
  • 1,5 ek. nyílgyökérliszt
  • 1 kk. mézeskalácshoz való fűszerkeverék
  • 1 csipet só
  • 10 dkg tejmentes margarin olvasztva
  • 2 ek. méz
  • 1 ek. porcukor
  • 1 csipet szódabikarbóna
  • 2 db tojás
  • rizsliszt a nyújtáshoz

A töltelékhez:

  • 1 üveg házi baracklekvár
  • 30 dkg darált mandula
  • 20 dkg porcukor

A tetejére:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 1 tk. kókuszzsír
  • 1 marék tört mandula

 Elkészítése:

  1. A tészta összes hozzávalóját egy nagy tálba tesszük, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Jól kezelhető, egyáltalán nem törős, inkább kicsit lágy tésztát kell kapnunk. Legalább fél órára hűtőszekrénybe tesszük.
  2. Utána elővesszük, és három részre osztjuk. Kis rizsliszttel meghintjük a gyúródeszkát, és a tészta harmadából akkora téglalapot nyújtunk, mint a tepsi alja. Belefektetjük a tepsibe. (Mivel a tészta könnyen szakad, egyszerűbb, ha minden lapot két darabból rakunk össze.)
  3. Rákenjük a lekvár felét, jó vastag legyen a réteg, erre pedig rászórjuk a porcukorral elkevert darált mandula felét. Ismét egy tésztaréteg jön, arra a lekvár és a cukros mandula második fele.
  4. A tetejére fektetjük a harmadik tésztaréteget. Villával megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 20-25 perc alatt sül meg. Hagyjuk teljesen kihűlni a tepsiben.
  5. Végül a tetejét leöntjük a kókuszzsírral összeolvasztott csokoládéval, megszórjuk tört mandulával. Hosszúkás szeletekre vágjuk.

TRÜKK

Érdemes rögtön dupla adag tésztát begyúrni, és a maradékból süthetsz egyszerű karácsonyi kekszeket. Dobozban tárolva nagyon sokáig eláll.

(Nyitókép: Vidék íze magazin)

Ajánljuk még:

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss