Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Füstölt halas sós pite

75 perc
rafinált
átlagos
6 adag
Hozzávalók
  • Tészta hozzávalói kb. 20 cm-es formához:
  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 db tojás (nagy)
  • 1/2 kk só
  • 1 ek szezámmag
  • Füstölt halas töltelék hozzávalói:
  • 10 dkg tengeri füstölt halfilé
  • 1,5 dl főzőtejszín
  • 1 db tojás (nagy)
  • 2 tk liszt
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt színes bors (ízlés szerint)
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 1 kk kakukkfű

Elkészítés

  1. A lisztet keverjük össze a sóval és a szezámmaggal, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, és gyors mozdulatokkal morzsoljuk, gyúrjuk össze a tésztát. (ha túl száraz lenne, akkor egy pici hideg vizet öntsünk hozzá) Ezután csomagoljuk be a tésztát folpack fóliába, majd tegyük be a hűtőbe fél órára. A formát zsírozzuk és lisztezzük ki, vagy béleljük ki sütőpapírral) Amikor a tészta kellően lehűlt, vegyük ki a hűtőből, nyújtsuk ki két folpack fólia között, majd vegyük le a felső fóliát, és egy határozott mozdulattal fordítsuk bele a formába a tésztát. Ezután vegyük le a felülre került fóliát, egyengessük bele a formába a tésztát, majd töltsük meg a közben elkészített töltelékkel. Tipp: A formát miután kizsíroztuk és liszteztük, helyezzünk bele keresztbe két szélesebb csík sütőpapírt, melyek segítségével könnyen kitudjuk majd venni a megsült pitét. A főzőtejszínhez adjuk hozzá a tojást, a lisztet, ízlés szerint a szerecsendiót, a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, és keverjük simára. Ezután a tésztára öntsük rá kb. a felét, majd csipkedjük rá a füstölt halat, és végül öntsük rá a maradék masszát. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes (kb. 180-200 fokon) hőmérsékleten süssük 40-45 perc alatt készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem) A sütőből kivéve a formában hagyjuk hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen. (amikor kivesszük a sütőből, még kissé lágynak tűnhet a töltelék, de mire teljesen kihűl, szépen tudjuk majd szeletelni)

Megjegyzés

Tálaláskor a kihűlt pitét ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. - kgizike

Ezek is érdekelhetnek