Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ha sportolsz, akkor ezt tudnod kell: 21 fehérjeporból 20 elbukott a teszten

A hobbi- és az élsportolók étrendjében kiemelt helyen szerepelnek a fehérjeporok. Számukra nagy segítség lehet a Szupermenta program legfrissebb terméktesztje, amelyen állati eredetű, tejsavófehérje-alapú fehérjeporokat vizsgáltak a szakemberek.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriumaiban végzett élelmiszerbiztonsági és -minőségi vizsgálatok részeként – többek között – a termékek fehérje-, cukor-, édesítőszer-, aminosav-, nehézfém-, valamint vitamin- és ásványianyag-tartalmát is megvizsgálták.

A tesztelt 21 csokoládéízű fehérjepor közül 20 termék nem felelt meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak. Továbbá probléma akadt még többek között a fehérje-, aminosav- és édesítőszer-tartalommal, valamint a weboldalakon szereplő jelölésekkel is.

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központ Analitikai Laboratóriumában pedig azt is ellenőrizték, hogy a fehérjeporok tartalmaznak-e doppingszert. Itt megnyugtató eredmények születtek: a szúrópróbaszerűen kiválasztott termékeket ebből a szempontból rendben találták a szakemberek – olvasható a Nébih honlapján.

Fontos kérdés a fehérjetartalom

Alapvető elvárás, hogy a csomagoláson feltüntetett fehérjetartalom ténylegesen jelen legyen a termékben, hiszen a tejsavófehérje-alapú ízesített italporok fogyasztásának kiemelt célja a kívánt fehérjebevitel.

A szakemberek a laboratóriumban mért fehérje mennyiségét összevetették a tápértékjelölésen szereplő értékekkel, ahol kötelező feltüntetni a fehérje mennyiségét. A Szupermenta program mérési eredményei alapján négy termék fehérjetartalma az alsó tűréshatár alatt volt.

Tudtad?

A WHO szerinti javasolt fehérjebevitel 19 év feletti, átlagos aktivitású személyek számára 0,8 g/ttkg/nap.

A Nébih szakértői azt javasolják, hogy amennyiben fehérjeport szeretnél szedni, akkor előtte mindenképpen kérj tanácsot egy szakértőtől.   

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss