Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fánkkoszorúk cukrászkrémmel töltve

2 5/5
45 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók kb. 16-18 darabhoz:
  • A tésztához:
  • 7,5 dkg átszitált finomliszt
  • 0,75 dl hideg víz
  • 0,75 dl hideg tej
  • 5 dkg vaj
  • 2 db közepes méretű egész tojás kissé felverve
  • A krémhez:
  • 1 adag (3,5 -4 dl) cukrászkrém

Elkészítés

Elkészítés: A krémet a cukrászkrémnél leírtak szerint elkészítem, lehűtöm.

A tészta összetevőit pontosan kimérem. A lisztet átszitálom, a vajat kis kockákra vagdosom. A tojásokat kézi haberővel kissé felverem, épp csak annyira, mintha rántottát készítenék. Egy kisebb lábosba öntöm a tejet, vizet, hozzáadom a vajdarabkákat. Lassú tűzön melegíteni kezdem a tejes keveréket, mikor a vaj elolvadt, felforralom, majd lehúzom a tűzről, azonnal hozzákeverem a lisztet. Fakanállal folyamatosan keverem, először csomós masszává, majd pedig fényes, egységes tésztagombóccá áll össze. Majd a már kissé kihűlt keverékhez adom a tojások kb. a 1/4-ét úgy, hogy folyamatos keverés mellett a gombócból ismét masszává alakuljon, felvegye a hozzáadott tojást. Mikor ez megtörtént, további hasonló részletekben adagolom a maradék tojásos keveréket. Ha nagyobb tojásokkal dolgozik valaki, előfordulhat, hogy nem lesz szükség a teljes mennyiségre.

Egy nagy gáztepsit sütőpapírral borítok. a sütöt előmelegítem 180 fokra.
A tésztát csillagcsőrrel ellátott habzsákba kanalazom. Kb. 4 cm átmérőjű köröket formázok az előkészített tepsire.

Nagyjából 20-22 percig sütöm, ekkorra a fánkkoszorúk duplájukra nőnek. Ha már világos pirosak, kiveszem a tepsit, s minden koszorút oldalba szúrok egy vékony pálcikával. Így távozik a felesleges gőz, a koszorúk szép ropogósak lesznek. A tepsit 3-5 percre visszateszem a sütőbe. A kisült koszorúkat rácson hagyom hűlni.

A felső harmaduknál vízszintesen elvágok minden süteményt.
A cukrászkrémet habzsákba szedem, minden koszorút megtöltök.
Tálalásig frizsiderben tárolom.

Megjegyzés

A képviselőfánk tésztájával megegyező égetett tésztából készül ez a nagyon finom és látványos desszert.

További receptek, érdekességek és képek Habliliom blogjában! - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek